Si že poskusil dubajsko čokolado in se je kar ne moreš najesti? Naslednje tri sladice te bodo navdušile.
1Dubajski sladoled
Sestavine:
Za preprost dubajski sladoled, ki bo spominjal na viralno čokolado s pistacijevim nadevom, potrebuješ:
- pistacijev sladoled (ki ga lahko narediš tudi sam),
- zdrobljene pistacije (po želji)
- temno čokolado,
- vlečeno testo, narezano na zelo tanke trakce oziroma testo kataifi.
Postopek
- Maslo segrej v ponvi in na njem popraži testo, da bo zlatorjavo in hrustljavo.
- V vodni kopeli stopi temno čokolado.
- Testo zmešaj s sladoledom in po želji z zdrobljenimi pistacijami.
- Prelij s temno čokolado.
2Dubajska pita
Foto: MurzikNata iz iStock
Za biskvit potrebuješ:
- 160 g moke,
- 21 g kakava,
- ¼ žličke soli,
- 113 g masla,
- 2 žlici vode.
Za nadev:
- 70 g masla,
- 113 g testa kataifi oz. vlečenega testa, narezanega na zelo tanke trakce/rezance,
- 57 g pistacij za okras,
- 285 g pistacijevega namaza,
- 57 g tahinija,
- ¼ žličke soli,
- 85 g nasekljane temne čokolade,
- 120 ml sladke smetane.
Postopek:
- Pečico segrej na 175 stopinj Celzija.
- V veliki posodi zmešaj suhe sestavine. Dodaj stopljeno maslo in vodo ter vse skupaj zmešaj, da nastane testo.
- Odtrgaj ¾ mase in s testom prekrij dno in strani modela za pito/tart.
- Bazo daj v pečico in peci 25 do 35 minut. Vmes model obrni, da se testo enakomerno zapeče. Pusti, da se ohladi.
- Za nadev segrej maslo (večjo žlico masla si prihrani za na konec), dokler se malo ne speni. Dodaj vlečeno testo/kataifi in popraži na maslu, dokler ne porjavi. Ocvrto testo pusti, da počiva.
- Popraži ali popeci pistacije. Skupaj s pistacijevo kremo, tahinijem in soljo zmešaj v v večji posodi.
- Nadev enakomerno namaži na biskvitno bazo.
- Čokolado daj v posebno posodo. Za okras v mali kozici segrej zmes smetane in preostalega masla in jo slabih 5 minut pusti na srednjem ognju, nato prelij čez čokolado. Ko se stopi, premešaj. Pusti, da se malenkost shladi.
- Še toplo mešanico zlij čez plast pistacije. Popravi s spatulo, da bo plast enakomerna.
- Pito daj v hladilnik. Ko se preliv ohladi, jo lahko okrasiš z zdrobljenimi pistacijami.
3Dubajski browniji
Za maso potrebuješ:
- 150 g temne čokolade,
- 140 g moke,
- 200 g sladkorja,
- 50 g rjavega sladkorja,
- 120 g masla,
- 120 ml mleka,
- 60 g kakava.
Za nadev:
- 200 g pistacijeve kreme/namaza,
- 1 žlica masla,
- 200 g vlečenega testa, razrezanega na zelo tanke trakce (če najdeš kataifi, toliko bolje).
Za okras:
- 125 g temne čokolade,
- 100 g sladke smetane,
- 50 g bele čokolade.
Postopek
- Model obloži s peki papirjem, ki ga lahko malo premažeš z maslom in pečico segrej na 180 stopinj Celzija.
- V kozici na nizki temperaturi stopi maslo in sladkor. Dodaj mleko, ugasni štedilnik in dodaj čokolado. Ko se stopi, zmešaj in pusti da se zmes ohladi.
- Suhe sestavine presej v veliko posodo.
- Dodaj mokre sestavine suhim in premešaj.
- Zlij maso v model in peci 20 min.
- Medtem ko se browniji hladijo, se posveti polnilu.
- V ponvi segrej maslo in dodaj razrezano vlečeno oziroma kataifi testo.
- Testo cvri v maslu, da bo zlatorjavo in hrustljavo. Prestavi v posodo in pusti vsaj 15 minut, da se ohladi. Dodaj pistacijev namaz in zmešaj.
- Zmes pistacije in testa namaži na brownie biskvit.
- Za preliv segrej smetano, da zavre. Dodaj čokolado in pusti, da se stopi. Vse skupaj premešaj, da nastane gladki ganaš in zmes zlij čez plast pistacije in testa.
- Okrasi z belo čokolado in prestavi sladico v hladilnik, da se strdi.
Novinar