3 sladice z dubajsko čokolado

Dubai Chocolate bar with green kadayif and pistachio spread with pistachio nuts close up
Foto: Ildar Imashev iz iStock

Si že poskusil dubajsko čokolado in se je kar ne moreš najesti? Naslednje tri sladice te bodo navdušile.

1Dubajski sladoled

seller in disposable gloves put pistachio ice cream in a waffle cup.
Foto: namaki iz iStock

Sestavine:

Za preprost dubajski sladoled, ki bo spominjal na viralno čokolado s pistacijevim nadevom, potrebuješ:

  • pistacijev sladoled (ki ga lahko narediš tudi sam),
  • zdrobljene pistacije (po želji)
  • temno čokolado,
  • vlečeno testo, narezano na zelo tanke trakce oziroma testo kataifi.

Postopek

  1. Maslo segrej v ponvi in na njem popraži testo, da bo zlatorjavo in hrustljavo.
  2. V vodni kopeli stopi temno čokolado.
  3. Testo zmešaj s sladoledom in po želji z zdrobljenimi pistacijami.
  4. Prelij s temno čokolado.

2Dubajska pita

Za biskvit potrebuješ:

  • 160 g moke,
  • 21 g kakava,
  • ¼ žličke soli,
  • 113 g masla,
  • 2 žlici vode.

Za nadev:

  • 70 g masla,
  • 113 g testa kataifi oz. vlečenega testa, narezanega na zelo tanke trakce/rezance,
  • 57 g pistacij za okras,
  • 285 g pistacijevega namaza,
  • 57 g tahinija,
  • ¼ žličke soli,
  • 85 g nasekljane temne čokolade,
  • 120 ml sladke smetane.

Postopek:

  1. Pečico segrej na 175 stopinj Celzija.
  2. V veliki posodi zmešaj suhe sestavine. Dodaj stopljeno maslo in vodo ter vse skupaj zmešaj, da nastane testo.
  3. Odtrgaj ¾ mase in s testom prekrij dno in strani modela za pito/tart.
  4. Bazo daj v pečico in peci 25 do 35 minut. Vmes model obrni, da se testo enakomerno zapeče. Pusti, da se ohladi.
  5. Za nadev segrej maslo (večjo žlico masla si prihrani za na konec), dokler se malo ne speni. Dodaj vlečeno testo/kataifi in popraži na maslu, dokler ne porjavi. Ocvrto testo pusti, da počiva.
  6. Popraži ali popeci pistacije. Skupaj s pistacijevo kremo, tahinijem in soljo zmešaj v v večji posodi.
  7. Nadev enakomerno namaži na biskvitno bazo.
  8. Čokolado daj v posebno posodo. Za okras v mali kozici segrej zmes smetane in preostalega masla in jo slabih 5 minut pusti na srednjem ognju, nato prelij čez čokolado. Ko se stopi, premešaj. Pusti, da se malenkost shladi.
  9. Še toplo mešanico zlij čez plast pistacije. Popravi s spatulo, da bo plast enakomerna.
  10. Pito daj v hladilnik. Ko se preliv ohladi, jo lahko okrasiš z zdrobljenimi pistacijami.

3Dubajski browniji

Chocolate squares with pistachio nuts and strawberries on a metal stand on a light stone background, top view, horizontal composition. Flat lay
Foto: kasia2003 iz iStock

Za maso potrebuješ:

  • 150 g temne čokolade,
  • 140 g moke,
  • 200 g sladkorja,
  • 50 g rjavega sladkorja,
  • 120 g masla,
  • 120 ml mleka,
  • 60 g kakava.

Za nadev:

  • 200 g pistacijeve kreme/namaza,
  • 1 žlica masla,
  • 200 g vlečenega testa, razrezanega na zelo tanke trakce (če najdeš kataifi, toliko bolje).

Za okras:

  • 125 g temne čokolade,
  • 100 g sladke smetane,
  • 50 g bele čokolade.

Postopek

  1. Model obloži s peki papirjem, ki ga lahko malo premažeš z maslom in pečico segrej na 180 stopinj Celzija.
  2. V kozici na nizki temperaturi stopi maslo in sladkor. Dodaj mleko, ugasni štedilnik in dodaj čokolado. Ko se stopi, zmešaj in pusti da se zmes ohladi.
  3. Suhe sestavine presej v veliko posodo.
  4. Dodaj mokre sestavine suhim in premešaj.
  5. Zlij maso v model in peci 20 min.
  6. Medtem ko se browniji hladijo, se posveti polnilu.
  7. V ponvi segrej maslo in dodaj razrezano vlečeno oziroma kataifi testo.
  8. Testo cvri v maslu, da bo zlatorjavo in hrustljavo. Prestavi v posodo in pusti vsaj 15 minut, da se ohladi. Dodaj pistacijev namaz in zmešaj.
  9. Zmes pistacije in testa namaži na brownie biskvit.
  10. Za preliv segrej smetano, da zavre. Dodaj čokolado in pusti, da se stopi. Vse skupaj premešaj, da nastane gladki ganaš in zmes zlij čez plast pistacije in testa.
  11. Okrasi z belo čokolado in prestavi sladico v hladilnik, da se strdi.
Prejšnji članekDnevni horoskop: sreda, 1. januar 2025
Naslednji članekJanuar ni več mesec za filmske odpadke: Kaj bomo gledali v prvem mesecu leta?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.