Nisi pomislil na sladico pri velikonočnem kosilu? Nič hudega, zate imamo 3 sladice, ki bodo popolne za sladico po velikonočnem kosilu! Vse sladice lahko pripravite hitro in preprosto.
Čokoladna piščančja torta
Ta torta je odlična za vse ljubitelje čokolade.
Sestavine
Biskvit
- 250 g večnamenske moke
- 300 gramov sladkorja
- 120 g nesladkanega kakava
- 1 pecilni prašek
- 5 g instant espressa v prahu
- 3/4 žličke sol
- 1/2 žličke sode bikarbone
- 2 veliki jajci, ki naj ne bosta direktno iz hladilnika
- 160 ml rastlinskega olja
- 1 žlička izvlečka vanilije
Čokoladna glazura
- 300 g sladkorja v prahu
- 150 g kakava
- 110 g zmehčanega masla
- 60 ml polnomastnega mleka
- 1 žlička izvlečka vanilije
Dodatne sestavine za okrasitev
- 1 skodelica jajc z mlečno čokolado
- 7-8 miniaturnih čokoladnih piščančkov
Priprava
Pripravi čokoladno torto: Pečico segrej na 180 °C. Dno pekača namaži z maslom. V srednji skledi zmešaj moko, sladkor v prahu, kakav, pecilni prašek, prašek za espresso, sol in sodo bikarbono. V drugi posodi pa zmešaj jajca, olje in vanilijev ekstrakt. Jajčno mešanico vlij v mešanico moke; premešaj, da se združi. Vlij v pripravljen pekač in enakomerno porazdeli.
Peci v predhodno ogreti pečici 30 minut. Popolnoma ohladi, kar lahko traja 1 uro do 1 uro in pol.
Medtem pripravi čokoladno glazuro: v mešalniku z nastavkom za stepanje pri nizki hitrosti 1 minuto stepaj sladkor v prahu, kakav, maslo, mleko, vanilijo in sol. Povečaj hitrost na srednjo; stepaj, dokler ni rahlo in puhasto, približno 3 minute. Ohladi, dokler ni pripravljen za uporabo.
Glazuro premaži po biskvitu. Jajca potresi po torti in rahlo pritisni v glazuro. Potresi še z zdrobljenimi jajci. Na torto po želji razporedi čokoladne piščance.
Jagodni grižljaji
Hitra in preprosta sladica, odlična za vse, ki imajo radi jagode. Celotna sladica bo pripravljena v 1 uri in pol.
Sestavine
- 24 jagod
- 1 paket kremnega sira
- 2 žlici kisle smetane
- 50 g sladkorja v prahu
- 1 čajna žlička svežega limoninega soka
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta
- 120 g bele čokolade, ki jo sesekljaš in dodaš po želji
- 2 cela krekerja
Priprava
Jagodam odreži vrhove (konice pecljev) in dna obreži, da bodo lahko stale na podlagi. Z majhnim nožem odstrani sredico jagod in izdolbi notranjost jagod.
V skledi zmešaj kremni sir, kislo smetano, sladkor, limonin sok in vanilijo. Stepaj z električnim mešalnikom, dokler ne postane gladka in puhasta krema, 2 do 3 minute. Mešanico prenesi v vrečko za smetano, opremljeno z zvezdasto konico. Mešanico dodaj v jagode.
Neobvezno: postavi čokolado v srednje veliko skledo, primerno za mikrovalovno pečico. Stopi belo čokolado, da bo gladka krema. Jagode do polovice potopi v stopljeno čokolado in pustite, da odvečni del odteče.
Polnjene jagode ohladi, dokler se nadev ne strdi, vsaj 1 uro.
Krekerje položi v plastično vrečko in z rokami zdrobi, dokler ne nastanejo drobne drobtine. Napolnjene jagode potresi z drobtinami. Nato postrezi.
Torta za jagodami in smetano
Če nisi prepričan o prejšnjem receptu, ti bo ta gotovo všeč. Spominja namreč na Wimbledonsko slavno sladico – jagode in smetano.
Sestavine
- 220 g masla, ki ga zmehčamo
- 400 g sladkorja
- 2veliki jajci
- 2 žlički svežega limoninega soka
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
- 360 g moke za torte
- Pol čajne žličke sode bikarbone
- ščepec kuhinjske soli
- 2/3 skodelice sesekljanih svežih jagod
- Jagodna glazura
- Okras: sveže jagode
Navodila za pripravo
Pečico segrej na 180° C. Stopljeno maslo stepi na srednji hitrosti z električnim mešalnikom, da postane kremasto; postopoma dodajaj sladkor in stepaj 4 do 5 minut ali dokler ne postane rahlo in puhasto. Dodaj jajca, 1 naenkrat, po vsakem dodatku stepaj, dokler se ne zmešajo. Dodaj še limonin sok in vanilijo.
Vmešaj še moko. Stepaj pri nizki hitrosti, dokler se vse ne zmeša. Vmešaj jagode.
Testo razporedi v pekač, ki ga premažeš z maslom.
Peci pri 180 °C 30 do 40 minut. Nato testo popolnoma ohladi, približno 1 uro. Po vrhu in ob straneh torte namaži jagodno glazuro.
Novinar