Si že poskusil veganski burger? Iščeš nov kuharski izziv? Danes ti ponujamo tri različice priprave veganskega burgerja, ki te bodo navdušile z izvirnimi kombinacijami okusov in preprosto ter hitro pripravo. Osnova, ki je skupna vsem trem receptom je mešanica fižola in čičerike, ki poskrbi za vezljivo strukturo in hranilno vrednost burgerja.
Drzno s čilijem in sladkim krompirjem
V mikserju zmešaj beli in rdeči ali rjavi fižol ter čičeriko. Dovolj je le nekaj sekund oziroma obratov, saj bodo koščki poskrbeli za hrustljav okus. Mešanici dodaj kuhano sredico sladkega krompirja in čili v prahu ali koščkih, ki poskrbijo za pekoče presenečenje ob ugrizu. Uporabiš lahko tudi domačo ali kupljeno čili omako. Za svež okus dodaj nasekljan drobnjak, sol, poper in ostale začimbe po želji. Po potrebi dodajaj moko, da oblikuješ primerno maso in iz nje burgerje. Ob tem bodi pozoren, da z njo delaš nežno, da se zelenjava ne »potlači« in postane preveč mushy.
Zapleši z rdečo peso
Ponovi začetni korak, toda tokrat v miks dodaj še kuhano rdečo peso. Ker je zanjo značilen »bolj težak priokus«, povzdigni razpoloženje s sotirano (na maščobi prepraženo) čebulo, balzamičnim kisom, kančkom limoninega soka (lahko tudi lupine) in timijanom. Po želji personaliziraj mešanico in dodaj začimbe, ki se ti zdijo primerne, predlagamo kumino. Ponovno; ne pozabi na moko, sol in poper.
Poizkus s črnim fižolom
Tokratna osnova je črni fižol in čičerika, ki poskrbita za nekoliko bolj eksperimentalen izgled burgerja. Tokratno mešanico okusov lahko označimo za bolj mediteransko, saj ti predlagamo, da dodaš sotirano svežo zelenjavo (na primer rdečo papriko, gobe in por) ter zaključiš kulinarično zgodbo z navihano zeleno limeto, dimljeno papriko v prahu in koriandrom. Sledi postopku priprave iz prejšnjih dveh različic.
Priprava burgerja
- Pomembno!: če si pripravil preveč mase, nikar ne porabi vse. V hladilniku jo lahko hraniš približno tri dni, preden se pokvari. Še posebej, če pripravljaš obrok zgolj za eno osebo, zlahka pripraviš večjo količino in uživaš v hitri večerji dva dni zapored.
-
Oblikovane burgerje popeči na olju na zmerni temperaturi. Na vsaki strani jih pusti približno tri minute, da dobijo zlato-rjavo barvo in nežno skorjico.
- Popečene burgerje pošlji v pečico za približno 10 do 15 minut, da postanejo hrustljavi, a hkrati ne izgubijo sočnosti.
- Medtem nareži zelenjavo in pripravi omake, ki jih želiš uporabiti za finiširanje obroka. Popeci kruh.
- Sestavi svoje sanjske burgerje. Dodaš lahko paradižnik, solato, čebulo, korenje, avokado – karkoli ti srce poželi!
6. Če se počutiš drzno, lahko dodaš tudi zelenjavni pire ali karamelizirane banane in se poigraš s sladko-kislo kombinacijo okusov. Domišljija nima meja, zato ji daj prosta krila v kuhinji.
7. Dober tek!
Novinar