Med prazniki hladnim jedem navadno kraljujejo narezki. Meso in sir pa nista edini opciji, ki zimski pojedini dodata umami. Za nekoliko drugačen praznični prigrizek v nadaljevanju najdeš tri recepte za suši, ki se ga ne bi branil niti Božiček!
1Suši smrekica
Za suši smrekico potrebuješ:
- riž za suši,
- rižev kis (za pripravo suši riža),
- nori alge,
- beli sezam,
- sladki krompir,
- tofu,
- avokado,
- mango (za okras),
- česen v prahu,
- sladilo, sirup ali sladkor,
- ingver,
- sojino omako,
- limono ali limeto.
Skuhaj riž
Najprej nastavi pečico na 220 stopinj Celzija, medtem ko se segreva pa skuhaj riž po postopku za suši (kuhan riž se prelije z mešanico riževega kisa kisa, sladkorja in soli). Dodaj sezamova semena, zmešaj in postavi na stran, da se ohladi.
Pripravi dodatke
Sladki krompir in tofu nareži na pravokotne trakce in jih daj peč na 220 stopnji za 20 minut. Avokado nareži po dolgem, rezine naj ne bodo debelejše kot en centimeter.
Pripravi omako
Ingver, česen v prahu, sojino omako in sirup ali sladkor ter sok limete ali pol limone dodaj v kozico (za količino se odloči po okusu). Po potrebi omaki, ki jo kuhaj na nizki temperaturi 10 do 15 minut, dodaj vodo.
Pripravi okrasek iz manga
Iz manga izreži zvezdico, ki jo natakneš na zobotrebec. Če imaš modelček za piškote v obliki zvezdice, toliko bolje.
Zvij suši
Za zvijanje sušija pride prav temu namenjena podlaga iz bambusa ali modelčki, ki jih dobiš v trgovini. List nori alge postavi na podlago in do približno polovice obloži z rižem. Nekaj centimetrov nad robom na riž v vodoravni vrsti položi sladki krompir in tofu, na to vrsto pa zloži še rezine avokada. Zvij in nareži na kolobarčke.
Sestavi smrekico
Suši zloži v obliki stožca in v zgornjega zapiči zobotrebec z mangovo zvezdico.
2Bela suši smrekica
Za uramaki suši smrekico potrebuješ:
- suši riž,
- rižev kis,
- sol in sladkor,
- nori alge,
- sezamova semena (najbolje mešanico črnih in belih),
- lososa,
- kumaro,
- kremni sir (ali sirni namaz),
- avokado,
- rumeno papriko (za okras).
Skuhaj riž, medtem pripravi posip
Preden začneš, daj kremni sir v zmrzovalnik. Nato daj kuhat riž. Za posip malenkost prepraži sezamova semena. V mikserju zmešaj semena, malenkost nori alg in soli. Posip boš uporabil na koncu.
Pripravi dodatke
Lososa, kumaro in avokado nareži na približno enako debele trake (kakšen centimeter). Enako stori s kremnim sirom, ko je dovolj trd.
Zvij suši
Tokrat bo na zunanji strani riž, zato ti bo prišel prav pekipapir. Na list nori alge dodaj plast riža, na vrh položi pekipapir in vse skupaj obrni. Dodatke, ki so v polnilu, v vodoravni vrsti položi na sredino nori lista. Ko suši zviješ, rolice še ne razreži, ampak jo povaljaj v prej pripravljenem posipu. Šele nato suši nareži na kolobarčke.
Sestavi smrekico
Tokrat bo na vrhu smrekice zvezdica iz rumene paprike, ki jo izrežeš in nabodeš na zobotrebec. Suši zloži v stožec in na vrh zapiči zvezdico.
3Suši sladkorna palčka
Suši, ki spominja na sladkorno palčko, bo naredil vtis na vsakega gosta, a njegova priprava je povsem preprosta. Potrebuješ:
- suši riž,
- rižev kis,
- sol in sladkor,
- nori alge,
- rdečo peso v prahu,
- spirulino ali matcho v prahu,
- polnilo po izbiri (najbolje v rdeče-zeleni kombinaciji: ribe, avokado, papriko, kumare itd.).
Skuhaj suši in pripravi barvilo
Skuhaj riž za suši in ga razdeli na tri enake dele. Za zeleno in rdeče barvilo snov v prahu zmešaš s čajno žličko ali dvema tople vode. Z vsakim barvilom obarvaj del riža, zadnjo tretjino pa pusti belo.
Zvij suši
Suši spet zvijamo po postopku za uramaki, kar pomeni, da bo riž zunaj. Najprej daš list nori na podlago za zvijanje. Alge z rižem obložiš tako, da posnemaš vzorec na sladkornih palčkah, torej diagonalno v zaporedju rdeča, bela, zelena. Nato vse skupaj obrneš, da je riž na dnu. Na sredino nori lista v vodoravni vrsti zložiš izbrane dodatke. Zvij in nareži suši rolice.
Serviraj z zeleno-rdečimi okraski ali v obliki sladkorne palčke
Barvitim kolobarčkom lahko dodaš okras v obliki brusnic in metinih listov. Lahko pa suši zložiš v obliki sladkorne palčke.
Novinar