3 recepti za božične palačinke, ki posladkajo vsakogar

Recept za božične palačinke
Recept za božične palačinke Foto: Azurita iz iStock

Recepti za palačinke, ki so kot nalašč za praznike. V prispevku najdeš 3 recepte za božične palačinke, ki bodo v najbolj prazničnem času leta navdušile prav vsakogar. Brez dodatnega obotavljanja te vabimo v svet okusnih palačink, kot jih še nisi poskusil. Zdaj jih lahko. Dober tek!

Božične palačinke “gingerbread”

Najboljša božična poslastica za zajtrk, te ameriške palačinke so rahlo začinjene z ingverjem in cimetom, prelite z javorjevim sirupom in datlji.

Sestavine, ki jih potrebuješ za okusne božične palačinke

  • 150 g moke
  • ½ žličke pecilnega praška
  • 1 žlička mletega ingverja
  • 1 žlička cimeta
  • 2 žlički zlatega sladkorja
  • 1 jajce
  • ½ žlice javorjevega sirupa in dodatek za povrh
  • 200 ml mleka
  • olje, za cvrtje
  • 100 g izkoščičenih datljev, narezanih, za serviranje
  • 100 ml crème fraîche (smetana za kuhanje z več maščobe)

Postopek priprave božičnih palačink

Precej enostaven postopek za božične palačinke, saj nas je že večina zverziranih v pripravi palačink, kajne? Pa začnimo.

V veliko skledo daj moko, pecilni prašek, ingver, cimet in sladkor s ščepcem soli. V vrču zmešaj jajce, javorjev sirup in mleko. Postopoma to dodajaj k suhim sestavinam in mešaj, dokler ne nastane gladka, svilnata masa.

V veliki ponvi segrej kapljico olja na srednjem ognju in v ponev zlij 2-3 majhne kroglice. Peci 1-2 minuti, dokler se na površini ne začnejo pojavljati mehurčki, nato obrni in kuhaj še 1 minuto, dokler ne postanejo puhaste. To delaj v serijah, dokler ne dobiš več palačink.

Postrezite v kupčku z dodatnim javorjevim sirupom, kepico crème fraîche in datlji.

Recept za gingerbread palačinke
Recept za gingerbread palačinke Foto: Rimma_Bondarenko iz iStock

Božične čokoladne palačinke z marshmallowsi

Palačinke z vročo čokolado so bogate čokoladne palačinke z gostim čokoladnim prelivom in okrasom iz mini marshmallowsov. Popolno za božično jutro!

Sestavine, ki jih potrebuješ za pripravo

Za fudge preliv:

  • ¾ skodelice (130 gramov) čokoladnih koščkov
  • ½ skodelice težke smetane

Za palačinke:

  • 1 skodelica moke
  • ¼ skodelice kakava v prahu
  • 1/3 skodelice sladkorja
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • ½ čajne žličke sode bikarbone
  • ¼ čajne žličke soli
  • 1/8 čajne žličke mletega cimeta
  • 1 veliko jajce
  • 1 ¼ skodelice pinjenca ali polnomastnega mleka
  • 2 žlici nesoljenega masla, stopljenega
  • Mini marshmallows, za okras

Postopek priprave čokoladnih božičnih palačink

Naredi preliv. V majhni skledi, primerni za uporabo v mikrovalovni pečici, segrevaj čokoladne koščke in smetano, dokler se ne stopita. Mešaj do gladkega. Postavi na stran.ž

Naredi palačinke. V veliki skledi zmešaj moko, kakav v prahu, sladkor, pecilni prašek, sodo bikarbono, sol in cimet. V srednji skledi skupaj zmešaj jajce, pinjenec in stopljeno maslo. Mokre sestavine vlij v suhe sestavine in nežno premešaj, dokler se ne povežejo. Ne mešaj preveč, v redu je, če so grudice. Na tej točki lahko testo pokrito počiva do 30 minut.

Segrej veliko ponev na srednjo temperaturo. Premaži z maslom. Nalij testo za ¼ skodelice na vročo ponev. Peci, dokler se robovi ne strdijo in na vrhu ne nastanejo mehurčki, to je približno 2 do 3 minute. Nežno obrni in kuhaj 1 do 2 minuti ali dokler ni pripravljeno.

Pečene palačinke hrani na toplem v pečici, medtem ko dokončuješ preostalo testo in se pripravi na serviranje. Palačinke zloži na krožnike in jih prelij s fudge omako in mini marshmallows.

Božične palačinke, recept za palačinke z vročo čokolado
Božične palačinke, recept za palačinke z vročo čokolado Foto: Tuhin Mohammad iz iStock

Božične palačinke z banano

Nekoliko bolj zdrava različica božičnih palačink, ki jih narediš z ovsenim mlekom in banano. To pa ne pomeni, da so manj okusne, saj jih bo vsak snedel v sekundi.

Sestavine, ki jih potrebuješ za okusne božične palačinke

  • 125 ml ovsenega mleka
  • 2 jajci
  • 1 majhna banana
  • 100 g ovsenih kosmičev
  • 2 žlički pecilnega praška
  • nekaj kapljic vanilijevega ekstrakta
  • olje
  • jogurt z nizko vsebnostjo maščob in sadje na vrhu

Postopek priprave božičnih palačink

Ovseno mleko, rumenjake, banano, oves, pecilni prašek in vanilijo daj v posodo in premešaj v čim bolj gladko zmes. Beljake stepi v trd sneg. V testo dodaj 1-2 žlici beljakov, nato pa primešaj še preostanek.

Na srednje močnem ognju segrej ponev proti prijemanju in poškropi s kančkom olja, vlij približno 2 žlici testa v ponev in kuhaj 1-2 minuti, dokler se osnova ne strdi in se po vrhu ne pojavijo mehurčki. Obrni in peci drugo stran še minuto. Ponovi v serijah in se prepričaj, da je vrh videti suh, preden ga obrneš, sicer se bo sredina zrušila.

Recept za bananine palačinke
Recept za bananine palačinke Foto: nata_vkusidey iz iStock
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.