Recepti za palačinke, ki so kot nalašč za praznike. V prispevku najdeš 3 recepte za božične palačinke, ki bodo v najbolj prazničnem času leta navdušile prav vsakogar. Brez dodatnega obotavljanja te vabimo v svet okusnih palačink, kot jih še nisi poskusil. Zdaj jih lahko. Dober tek!
Božične palačinke “gingerbread”
Najboljša božična poslastica za zajtrk, te ameriške palačinke so rahlo začinjene z ingverjem in cimetom, prelite z javorjevim sirupom in datlji.
Sestavine, ki jih potrebuješ za okusne božične palačinke
- 150 g moke
- ½ žličke pecilnega praška
- 1 žlička mletega ingverja
- 1 žlička cimeta
- 2 žlički zlatega sladkorja
- 1 jajce
- ½ žlice javorjevega sirupa in dodatek za povrh
- 200 ml mleka
- olje, za cvrtje
- 100 g izkoščičenih datljev, narezanih, za serviranje
- 100 ml crème fraîche (smetana za kuhanje z več maščobe)
Postopek priprave božičnih palačink
Precej enostaven postopek za božične palačinke, saj nas je že večina zverziranih v pripravi palačink, kajne? Pa začnimo.
V veliko skledo daj moko, pecilni prašek, ingver, cimet in sladkor s ščepcem soli. V vrču zmešaj jajce, javorjev sirup in mleko. Postopoma to dodajaj k suhim sestavinam in mešaj, dokler ne nastane gladka, svilnata masa.
V veliki ponvi segrej kapljico olja na srednjem ognju in v ponev zlij 2-3 majhne kroglice. Peci 1-2 minuti, dokler se na površini ne začnejo pojavljati mehurčki, nato obrni in kuhaj še 1 minuto, dokler ne postanejo puhaste. To delaj v serijah, dokler ne dobiš več palačink.
Postrezite v kupčku z dodatnim javorjevim sirupom, kepico crème fraîche in datlji.
Božične čokoladne palačinke z marshmallowsi
Palačinke z vročo čokolado so bogate čokoladne palačinke z gostim čokoladnim prelivom in okrasom iz mini marshmallowsov. Popolno za božično jutro!
Sestavine, ki jih potrebuješ za pripravo
Za fudge preliv:
- ¾ skodelice (130 gramov) čokoladnih koščkov
- ½ skodelice težke smetane
Za palačinke:
- 1 skodelica moke
- ¼ skodelice kakava v prahu
- 1/3 skodelice sladkorja
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- ½ čajne žličke sode bikarbone
- ¼ čajne žličke soli
- 1/8 čajne žličke mletega cimeta
- 1 veliko jajce
- 1 ¼ skodelice pinjenca ali polnomastnega mleka
- 2 žlici nesoljenega masla, stopljenega
- Mini marshmallows, za okras
Postopek priprave čokoladnih božičnih palačink
Naredi preliv. V majhni skledi, primerni za uporabo v mikrovalovni pečici, segrevaj čokoladne koščke in smetano, dokler se ne stopita. Mešaj do gladkega. Postavi na stran.ž
Naredi palačinke. V veliki skledi zmešaj moko, kakav v prahu, sladkor, pecilni prašek, sodo bikarbono, sol in cimet. V srednji skledi skupaj zmešaj jajce, pinjenec in stopljeno maslo. Mokre sestavine vlij v suhe sestavine in nežno premešaj, dokler se ne povežejo. Ne mešaj preveč, v redu je, če so grudice. Na tej točki lahko testo pokrito počiva do 30 minut.
Segrej veliko ponev na srednjo temperaturo. Premaži z maslom. Nalij testo za ¼ skodelice na vročo ponev. Peci, dokler se robovi ne strdijo in na vrhu ne nastanejo mehurčki, to je približno 2 do 3 minute. Nežno obrni in kuhaj 1 do 2 minuti ali dokler ni pripravljeno.
Pečene palačinke hrani na toplem v pečici, medtem ko dokončuješ preostalo testo in se pripravi na serviranje. Palačinke zloži na krožnike in jih prelij s fudge omako in mini marshmallows.
Božične palačinke z banano
Nekoliko bolj zdrava različica božičnih palačink, ki jih narediš z ovsenim mlekom in banano. To pa ne pomeni, da so manj okusne, saj jih bo vsak snedel v sekundi.
Sestavine, ki jih potrebuješ za okusne božične palačinke
- 125 ml ovsenega mleka
- 2 jajci
- 1 majhna banana
- 100 g ovsenih kosmičev
- 2 žlički pecilnega praška
- nekaj kapljic vanilijevega ekstrakta
- olje
- jogurt z nizko vsebnostjo maščob in sadje na vrhu
Postopek priprave božičnih palačink
Ovseno mleko, rumenjake, banano, oves, pecilni prašek in vanilijo daj v posodo in premešaj v čim bolj gladko zmes. Beljake stepi v trd sneg. V testo dodaj 1-2 žlici beljakov, nato pa primešaj še preostanek.
Na srednje močnem ognju segrej ponev proti prijemanju in poškropi s kančkom olja, vlij približno 2 žlici testa v ponev in kuhaj 1-2 minuti, dokler se osnova ne strdi in se po vrhu ne pojavijo mehurčki. Obrni in peci drugo stran še minuto. Ponovi v serijah in se prepričaj, da je vrh videti suh, preden ga obrneš, sicer se bo sredina zrušila.
Urednik portala Student.si