Zaradi prenatrpanih urnikov je med tednom vedno težje najti čas za kuhanje okusnih in hranljivih jedi. Da bi ti nekoliko olajšali delo, smo pripravili seznam desetih zelo enostavnih receptov.
Ajdove palačinke s tuno in mocarelo
Palačinke pripravi iz mešanice ajdove in polnozrnate moke. Dodaj jajca, stopljeno maslo, sol in mleko. Medtem ko masa počiva, pripravi nadev. Paradižnik in mocarelo nareži na manjše koščke, dodaj tuno in vse skupaj zmešaj. Po potrebi začini s soljo.
Čičerikin kari s špinačo
Za vegetarijanski obrok boš potreboval le 30 minut. V voku segrej olje ter prepraži kari in narezano čebulo. Prilij kokosovo kremo in ob rahlem vrenju kuhaj 15 minut. Nato dodaj odcejeno čičeriko in sesekljano špinačo. Začini s soljo in limoninim sokom. Zraven ponudi kuhan riž.
Piščanje prsi s parmezanovo zeliščno skorjico
Piščančje prsi operi pod tekočo vodo, osuši, prereži in rahlo začini s poprom in soljo. Pred peko jih obloži z zmesjo iz drobtin, parmezana, zelišč in limonine lupinice. Zraven dodaj še češnjeve paradižnike in koščke masla ter peci na 200 stopinj Celzija. Vse skupaj ti bo vzelo manj kot 45 minut.
Prosena kaša s pečenimi jabolki
Prosena kaša je zdrava, poceni in enostavna za pripravo. V kozici zavri mleko, dodaj maslo, sladkor in odcejeno kašo. Ko kaša zavre, znižaj temperaturo in jo počasi kuhaj še kakšnih 20 minut. Medtem nareži jabolka na krhlje, jih prelij z limoninim sokom, sladkorjem in cimetom ter daj v pečico, segreto na 180 stopinj Celzija.
Testenine z brokolijem in avokadom
Za jed lahko uporabiš poljubne testenine. Očiščen in opran brokoli razdeli na večje cvetke ter ga zadnje štiri minute kuhanja dodaj v lonec s testeninami. V ponvi segrej olivno olje, dodaj pretlačen avokado in odcejene testenine z brokolijem. Začini z limoninim sokom, soljo, poprom in ščepcem mletega čilija. Na koncu vmešaj še koščke avokada.
Solata s kodrolistnim ohrovtom, sladkim krompirjem in avokadom
Za solato boš potreboval približno pol ure. Segrej pečico na 190 stopinj Celzija. Olupi, operi in nareži sladek krompir. Preden ga daš v pečico, ga začini z olivnim oljem, česnom, poprom, soljo in timijanom. V večjo skledo dodaj oprane liste ohrovta, češnjev paradižnik, kose krompirja, rezine avokada, bučna in sezamova semena ter vse skupaj prelij z omako iz tahinija, česna, vode in limoninega soka.
V pečici pečen losos s semeni in praženimi bučkami
Okusna jed, ki jo lahko pripraviš v 20 minutah. Pečico segrej na 200 stopinj Celzija. Fileje lososa posoli, pokapaj z olivnim oljem in potresi z mešanico semen. Medtem ko se fileji pečejo, operi bučke in jih nareži na pol centimetra debele kolobarje. V ponvi segrej žlico olja in žlico masla, dodaj česen in bučke ter praži 4 minute. Na koncu dodaj še kapre, posoli in serviraj.
Vegetarijanski tacosi
Avokado, čebulo, češnjeve paradižnike in rdeč čili nareži na majhne koščke. Začini z limetinim sokom, olivnim oljem, koriandrom in soljo ter do uporabe shrani v hladilniku. V multipraktiku zmelji orehe. Dodaj začimbe, kuhano lečo in sušene paradižnike. Pri tacosih namesto tortilj uporabi solatne liste.
Pražena govedina z brokolijem
Goveje zrezke očisti, operi, temeljito osuši in nareži na tanke trakove. Za marinado uporabi dve žlici koruznega škroba, dve žlici vode in česen v prahu. Vse skupaj pokrij in postavi v hladilnik za nekaj ur. Marinirane trakove mesa prepraži na obeh straneh, nato dodaj narezano čebulo, brokoli in česen. Vse skupaj zalij z mešanico sojine omake, sladkorja, vode in koruznega škroba. Postrezi s kuhanim rižem ali testeninami.
Azijska solata s soba rezanci
Skuhaj japonske rezance in jih dobro odcedi. Prelij jih z malo olja, da preprečiš, da bi se sprijeli. Očisti, operi in nareži rdeče zelje, korenje ter mlado čebulico. Dodaj preliv iz kisa, sojine omake, olja in naribanega ingverja. Vse skupaj dobro premešaj in potrosi s sezamom in sesekljanim koriandrom.
Junior novinar