Mango je okusno tropsko koščičasto sadje, bogato z vitamini, minerali in antioksidanti, ki imajo številne koristi za zdravje, zato je dobil vzdevek »kralj sadja«. Njegovo meso je sladko in sočno. Po vsem svetu obstaja nekaj več kot 1000 različnih sort manga, kar pojasnjuje raznolikost barv, oblik in velikosti sadežev.
1Mango zmanjšuje telesno vnetje
Mango je bogat s polifenoli, ki delujejo lahko kot antioksidanti, kar pomeni, da lahko nevtralizirajo škodljive proste radikale, ki bi sicer poškodovali vaše celice in povečali tveganje za bolezni, kot so rak, sladkorna bolezen in bolezni srca. Polifenoli naj bi tudi zmanjšali vnetje, ki naj bi bilo glavni vzrok številnih kroničnih bolezni.
2Pomaga pri prebavnih težavah
Mango je dober vir prehranskih vlaknin, ki so pomembne za zdravo prebavo. Prehranske vlaknine pospešijo oblikovanje blata in nam olajšajo zaprtja. V več študijah so bili dokazani probiotični učinki mangovih polifenolov in prehranskih vlaknin, njihov potencialni prispevek k zmanjšanju črevesnih vnetij in spodbujanju celovitosti črevesja.
3Krepitev imunskega sistema in upočasnitev staranja
Bogat je tudi z vitaminom C, ki nevtralizira škodljive proste radikale in tako zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni. Ta v vodi topen vitamin krepi imunski sistem, sodeluje pri absorpciji železa (odličen za ljudi z anemijo) in proizvodnji kolagena, beljakovine, ki ohranja kožo močno in elastično. En plod vsebuje okoli 75 % potrebne dnevne vrednosti vitamina C.
4Mango je zdravilen za oči
Mango vsebuje tudi betakaroten, ki mu daje značilno oranžno barvo. Betakaroteni so antioksidanti (tudi lutein), ki prispeva k zdravju oči. Na boljši vid vpliva tudi vsebnost vitamina A in luteina. Vitamin A lahko pomaga preprečiti nočno slepoto, lutein pa lahko pomaga zaščititi oči pred starostno degeneracijo rumene pege.
5Spodbuja občutek sitosti
Lahko pomaga pri nadzoru teže, saj je dober vir vlaknin, ki hitreje povzročijo občutek sitosti. 80 % je sestavljen iz vode, kar pomeni, da je tudi nizko kaloričen. Ena skodelica (165 gramov) svežega manga vsebuje manj kot 100 kalorij.
6Zmanjšuje krvni tlak
Mango pa je bogat tudi s številnimi minerali, med katerimi izstopata kalij in magnezij. Tako je lahko uživanje tega sadeža zelo koristno za ljudi, ki imajo težave s povišanim krvnim tlakom. Minerali poskrbijo za naravno uravnavanje oziroma zniževanje krvnega tlaka, s čimer lahko dolgoročno lahko zmanjšamo možnost razvoja kardiovaskularnih bolezni.
Zdravilne lastnosti manga
Vse navedeni učinki manga so dokaz, da zdrava in uravnotežena prehrana ni pusta in dolgočasna. Mango je bogat vir vlaknin, vitamina C, A, E in K ter vsebuje veliko vitamina skupine B. Poleg vitaminov vsebuje še minerale, bogat je z bakrom, kalcijem, kalijem, magnezijem, selenom in železom. Telo vam bo več kot hvaležno, če si ga kdaj privoščite!