Ko se zjutraj zbudimo, nikoli ne pomislimo, da smo že 10 do 12 ur v povprečju brez hrane. Energetske rezerve so že zelo nizke in naši možgani potrebujejo gorivo. Zato je pomembno, da zjutraj jemo zajtrk, saj s tem izboljšamo razpoloženje, fizično zmogljivost, težo in splošno zdravje. Raziskovalci se strinjajo, da je zajtrk najpomembnejši obrok v dnevu. Raziskovalci so tudi ugotovili, da izpuščanje zajtrka slabo vpliva na energetski metabolizem in preskakovanje zajtrka vpliva na povišan holesterol in manjšo občutljivost inzulina. Oba sta rizična dejavnika za srčno-žilne bolezni.
Zajtrk zagotavlja nujno absorbcijo vitaminov, mineralov in prehranskih vlaknin. Študije kažejo, da je kasneje skozi dan dobiti dovolj teh hranilnih snovi. Ljudje, ki jedo zdrav zajtrk bolj verjetno zaužijejo priporočen vnos železa, kalcija in vitaminov skupine B kot tisti, ki preskočijo zajtrk.