Med današnjimi prehranskimi trendi je vse bolj priljubljeno tudi surovo mleko, torej mleko, ki ni pasterizirano. Privrženci trenda so prepričano, da je tako mleko bolj hranljivo in zdravo, saj je manj predelano. Pogosto pa se ne zavedajo, da je uživanje surovega mleka lahko zelo nevarno. Ravno postopek pasterizacije namreč uniči mikroorganizme, ki lahko povzročajo bolezni.
Kakšna tveganja prinaša surovo mleko?
Surovo mleko označuje mleko živalskega izvora, torej kravje, ovčje, kozje …, ki ni bilo pasterizirano. Pasterizacija je ključna za varnost mleka, saj ubije pogoste povzročitelje bolezni. Med procesom je mleko dlje časa segreto na višjo temperaturo, kar uniči viruse in bakterije v mleku. Nepasterizirano mleko po nekaterih ocenah povzroči 840-krat več bolezni in 45-krat več hospitalizacij od pasteriziranih produktov. Dejstvo je, da se z uživanjem surovega mleka po nepotrebnem izpostavljaš bakterijam, kot so Brucella, Campylobacter, Cryptosporidium, E. coli, Listeria in Salmonella.
Manj kot polovica Američanov se zaveda, da je uživanje surovega mleka bolj tvegano
V anketi, ki je potekala med 7. in 10. junijem letos, je sodelovalo 1.031 odraslih Američanov. Rezultati ankete kažejo, da so za priljubljenost surovega mleka kriva predvsem napačna prepričanja in pomanjkanje znanja. Le 47 odstotkov vprašanih se namreč zaveda, da je surovo mleko manj varno od pasteriziranega. Po drugi strani ne verjamejo, da je pasterizacija učinkovita pri uničevanju bakterij in virusov – kar 24 odstotkov vprašanih namreč meni drugače. 9 odstotkov sodelujočih je celo prepričanih, da je surovo mleko bolj varno od pasteriziranega.
Kaj pa hranljivost?
Najpogostejši argument (in mit) proti pasteriziranemu mleku je, da proces segrevanja uniči pomembna hranila v mleku. A to ne drži: pasterizirano mleko zagotavlja enake hranilne vrednosti brez tveganj, ki značilna za surovo mleko.
Manj kot polovica vprašanih (43 odstotkov) se zaveda, da pasterizacija ne uniči hranil v mleku. Glede hranljivosti pasteriziranega mleka pa so bolj skeptični mladi.
Novinar