Ljubitelji mesa pozor! Toliko višja je vaša možnost za nastanek sladkorne bolezni

Image of packaged meat with woman hand in the supermarket
Foto: Pilin_Petunyia iz iStock

Preprečevanje sladkorne bolezni tipa 2 je ključno za izboljšanje javnega zdravja, saj ta kronična bolezen prizadene vedno več ljudi po vsem svetu. Sladkorna bolezen je zelo huda bolezen, saj lahko nezdravljena, posredno ali neposredno, prizadene skoraj vse organske sisteme. Študija, objavljena v reviji The Lancet Diabetes and Endocrinology, je preučila, kako uživanje različnih vrst mesa vpliva na tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2.

Povečana proizvodnja mesa in njene posledice

Poraba mesa, zlasti predelanega in nepredelanega rdečega mesa, je povezana z večjim tveganjem za razvoj sladkorne bolezni tipa 2, kaže analiza podatkov skoraj dveh milijonov udeležencev. Študija, ki je bila danes objavljena v reviji The Lancet Diabetes and Endocrinology, temelji na podatkih 1,97 milijona ljudi.

Globalna proizvodnja mesa se je v zadnjih desetletjih hitro povečala, kar je povzročilo, da poraba mesa v številnih državah presega priporočila prehranskih smernic. Pretekle raziskave so že kazale na povečano tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 pri uživanju večjih količin predelanega in nepredelanega rdečega mesa, vendar so bile ugotovitve nedosledne.

Image of packaged meat with woman hand in the supermarket
Foto: Pilin_Petunyia iz iStock

Alternativne vrste mesa in njihova vloga

Perutnina, kot so piščanec, puran in raca, se pogosto obravnava kot bolj zdrava alternativa predelanemu in nepredelanemu rdečemu mesu. Vendar pa je bilo manj raziskav namenjenih preučevanju povezave med uživanjem perutnine in tveganjem za sladkorno bolezen tipa 2.

Da bi razjasnili to povezavo, je ekipa raziskovalcev z Univerze v Cambridgeu uporabila globalni projekt InterConnect za analizo podatkov iz 31 študij v 20 državah. V svoji obsežni analizi so upoštevali različne dejavnike, kot so starost, spol, življenjski slog, vnos energije in indeks telesne mase.

Grilled top sirloin or cup rump beef meat steak on marble board. Black background. Top view.
Foto: Vladimir Mironov iz iStock

Glavne ugotovitve študije

Raziskovalci so ugotovili, da redno uživanje 50 gramov predelanega mesa na dan — kar ustreza dvema rezinama šunke — poveča tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 za 15 % v naslednjih desetih letih. Uživanje 100 gramov nepredelanega rdečega mesa na dan — kar je približno en majhen zrezek — poveča tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 za 10 %.

Redno uživanje 100 gramov perutnine na dan je bilo povezano z 8 % večjim tveganjem, vendar so dodatne analize pokazale, da je ta povezava manj izrazita, medtem ko je tveganje pri uživanju predelanega in nepredelanega rdečega mesa ostalo enako.

Smoked meat assortment on wooden board. Top view of sliced beef brisket, pulled pork, ribs, coleslaw salad, pickles.
Foto: golubovy on iStock

Pomen raziskave

Profesorica Nita Forouhi iz Enote za epidemiologijo Medicinskega raziskovalnega sveta (MRC) na Univerzi v Cambridgeu, soavtorica študije, je poudarila: »Naša raziskava ponuja najobsežnejše dokaze doslej o povezavi med uživanjem predelanega in nepredelanega rdečega mesa ter večjim tveganjem za sladkorno bolezen tipa 2. Podpira priporočila za omejevanje uživanja teh vrst mesa, da bi zmanjšali število primerov sladkorne bolezni tipa 2 v populaciji. Čeprav smo pridobili bolj obsežne dokaze o povezavi med uživanjem perutnine in sladkorno boleznijo tipa 2, ostaja ta povezava negotova in jo je treba še naprej raziskovati

Preprečevanje diabetesa
Preprečevanje diabetesa Foto: Michail_Petrov-96 iz iStock

Širši pogled na težavo

Vodja raziskave, dr. Chunxiao Li iz Enote za epidemiologijo MRC, je poudaril: »Prejšnje meta-analize so združevale že objavljene rezultate, vendar je naša analiza preučila podatke posameznikov iz vsake študije. To nam je omogočilo bolj dosledno obravnavo ključnih podatkov, kot so vnos mesa in razvoj sladkorne bolezni tipa 2. Uporaba usklajenih podatkov nam je prav tako omogočila boljše upoštevanje različnih dejavnikov, kot so življenjski slog ali vedenje, povezano z zdravjem, ki lahko vplivajo na to povezavo.«

Profesor Nick Wareham, direktor Enote za epidemiologijo MRC in soavtor študije, pa je dodal: »InterConnect nam omogoča preučevanje dejavnikov tveganja za debelost in sladkorno bolezen tipa 2 v različnih populacijah po svetu, kar vključuje tudi tiste, ki so premalo zastopane v tradicionalnih meta-analizah. Večina raziskav o mesu in sladkorni bolezni tipa 2 je bila izvedena v ZDA in Evropi, nekatere pa v vzhodni Aziji. Ta raziskava je vključila dodatne študije iz Bližnjega vzhoda, Latinske Amerike in južne Azije ter poudarila potrebo po nadaljnjih raziskavah v teh regijah in Afriki. Z uporabo usklajenih podatkov in enotnih analitičnih metod pri skoraj dveh milijonih udeležencev smo pridobili bolj trdne dokaze o povezavi med uživanjem različnih vrst mesa in sladkorno boleznijo tipa 2, kot je bilo to mogoče prej.«

hand of people check diabetes and high blood glucose monitor with digital pressure gauge. Healthcare and Medical concept.
Foto: Ake Ngiamsanguan iz iStock
VIRScienceDaily
Prejšnji članekNagrado za najboljšo pametno uro leta je prejela …
Naslednji članekPozabljeno mesto duhov v Bolgariji – tako pozabljeno, da je brez imena

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.