Sredi julija 2023 je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priljubljeno sladilo aspartam uvrstila na seznam morda kancerogenih snovi. Umetno sladilo, ki je bilo ponesreči odkrito leta 1968, je danes sestavina številnih dietnih gaziranih pijač in slajenih živil. Je novica razlog, da zavržeš vse umetno slajene produkte?
Aspartam pri podganah povzroča raka
Najbolj udarne raziskave, ki nasprotujejo uporabi aspartama, so izšle leta 2006. Skupina znanstvenikov je tekom raziskav ugotovila, da so imele podgane, ki so prejemale dnevni odmerek aspartama, precej večjo verjetnost za razvoj raka. A že ob objavi rezultatov so nekateri drugi znanstveniki opozorili, da so bila zdravstvena stanja podgan napačno diagnosticirana.
Diagnozo so namreč podganam postavili šele po njihovi naravni smrti. Običajno pri tovrstnih raziskavah je, da podgane po določenem času evtanazirajo, in ne čakajo na naravno smrt, ki ima lahko povsem drugačen izvor. Druge raziskovalne skupine so menile, da so bili »tumorji« pri podganah v resnici vnetja ali znaki bakterijske okužbe. Torej naj podgane sploh ne bi razvile rakavih obolenj.
Odmerek loči zdravilo od smrti
Druga težava omenjene raziskave je velikost dnevnega odmerka, ki so ga prejemale podgane. Za človeka velja, da lahko dnevno zaužije do 50 mg aspartama na kilogram telesne mase. Za občutek, pločevinka dietne kokakole vsebuje nekaj manj kot 200 mg aspartama (kar pomeni, da bi jih dnevno moral spiti kar precej, če bi želel preseči varno mejo). V raziskavi pa so nekatere podgane prejemale ekvivalent 5.000 mg na kilogram telesne mase! To ustreza kar 26 pločevinkam kokakole dnevno (za posamezno podgano).
Ljudje nismo podgane, a vseeno pazljivo
Še ena raziskava na miših pod okriljem iste raziskovalne skupine je odkrila korelacijo med dnevnim vnosom aspartama in pojavnostjo pljučnega raka in raka na jetrih. A povezava velja le za samce miši. Kot vidiš so subjekti večine raziskav glodalci, ki se v določenih pogledih razlikujejo od ljudi. Zato so pomembne longitudinalne študije, pri katerih vzorec ljudi in njihove prehranjevalne navade spremljajo skozi daljše časovno obdobje. Leta 2006 je bila tako objavljena tudi raziskava te vrste. Odkrila ni nobene povezave med vnosom aspartama in tveganjem za razvoj raka!
Pa vendar razvoj raka tudi pri ljudeh?
Se sprašuješ, zakaj bi se Svetovna zdravstvena organizacija tako pozno odzvala na rezultate iz leta 2006? Novo svarilo je najverjetneje posledica raziskave iz preteklega leta. Ta je za razliko od tiste iz leta 2006 odkrila korelacijo med vnosom aspartama in tveganjem za razvoj prsnega raka in rakavih obolenj, povezanih s telesno težo. Zanimivo pa je, da se opozorilo Svetovne zdravstvene organizacije nanaša predvsem na raka na jetrih.
Manj nevaren od mesa in nočnega dela?
Kako nevaren je torej aspartam? Dejavniki tveganja za razvoj raka so razvrščeni v štiri kategorije. Kam sodijo, določi število raziskav, ki namigujejo na povezavo med dejavnikom in povišanim tveganjem (ne glede na to, kako močna povezava sploh je). Aspartam (mogoče kancerogen) se je uvrstil v nižjo kategorijo kot rdeče meso in delo v nočnih izmenah (verjetno kancerogena).
Zaključek: verjetno obstajajo drugi dejavniki, ki bi jim lahko posvetil nekoliko več pozornosti, namesto da se obremenjuješ s pločevinko dietne kokakole, ki si jo spil prejšnji teden. Vsekakor pa obstajajo bolj zdrave, manj predelane izbire brez aspartama 😊.
Novinar