Topli napitki so odlični. Delovni dan razdelijo na obvladljive dele, prijateljem omogočijo, da se povežejo z nečim, kar ni alkohol, in zagotavljajo majhno obliko prijaznosti, ki jo lahko skoraj vsakdo ponudi komu drugemu. Prižgati čajnik je verjetno dobro za vas iz več razlogov. Pa nismo prišli niti do tega, kako lahko kava in čaj izboljšata vaš črevesni mikrobiom. Kaj pa imata kava in čaj veze z nastankom raka?
Topli ali pregret napitek
Hkrati je mogoče piti pregrete napitke: nedavna ameriška študija ugotavlja, da je kava v številnih prodajalnah s hrano na zalogo skoraj vrela (93 °C), zaradi vse večje priljubljenosti zeliščnih čajev pa vse več ljudi izpušča mleko. Poleg možnosti, da se polijete, pa ima lahko tudi resne posledice, če ne pustite, da se napitek nekoliko ohladi.
Zakaj bi vroče pijače povzročale raka?
»Obstajajo sistematični pregledi in metaanalize, ki kažejo, da je pitje zelo vročih pijač povezano z rakom požiralnika,« pravi Julie Thompson iz dobrodelne organizacije Guts UK, ki se ukvarja z ozaveščanjem o zdravju prebavil. »Gre za tako imenovane študije opazovanja, ki preučujejo, koliko ljudi sčasoma zboli za rakom. Dokazi kažejo, da pitje zelo vročih pijač ali uživanje zelo vroče hrane – na primer juhe in kaše – povzroča poškodbe požiralnika. Tveganje je povezano s ploščatoceličnim karcinomom, ki je vrsta raka, ki se pojavi na zgornjem koncu požiralnika.
Ostali dejavniki tveganja
Pri tem je zapleteno dejstvo, da je bilo veliko raziskav o vročih napitkih opravljenih na način, ki je bil uporabljen. V eni od novejših raziskav so na primer preučevali pivce čaja v Iranu, kjer so avtorji študije ugotovili, da je uživanje črnega čaja brez mleka zelo razširjeno, vendar so kadilske navade ljudi kategorizirali le kot »nikoli«, »prej« ali »zdaj«, uživanje alkohola pa razdelili na »nikoli« in »kdaj«. To je pomembno, pravi Thompson: »Tveganje je večje, če ljudje pijejo tudi alkohol nad varno mejo in kadijo – oboje je neodvisen dejavnik tveganja za razvoj ploščatoceličnega karcinoma požiralnika.«
Pomembno je tudi vedeti, da je tveganje za nastanek raka požiralnika še vedno razmeroma majhno, ne glede na to, ali pijete vroče pijače ali ne. V iranski študiji se je na primer tveganje povečalo za 2,4-krat med tistimi, ki so redno pili pijače s temperaturo 75 °C – to je bila najvišja temperatura, zabeležena v študiji – vendar je tudi zaradi tega povečanja tveganje precej nizko. »Za vsemi vrstami raka požiralnika zboli 5,5 ljudi na 100.000, zato je še vedno precej redek.«
Simptomi ploščatoceličnega karcinoma
Hkrati je koristno, da se zavedamo simptomov raka požiralnika, saj je ta lažje ozdravljiv, če ga odkrijemo v zgodnji fazi. »Rak ne povzroča nobenih simptomov, dokler ne začne ovirati prehajanja hrane in tekočine po požiralniku ali povzroča boleče požiranje. Ljudje imajo lahko tudi druge simptome, kot so dušenje, bruhanje, kašelj, nepojasnjene okužbe prsnega koša ali hripav glas – vendar je ključnega pomena, da o vseh težavah s požiranjem obvestite svojega zdravnika.«, nadaljuje Thompson.
Thompson dodaja: »Pri tistih, ki imajo težave s požiranjem, pa je pomembno, da se rak na požiralniku diagnosticira prej, saj se tako lahko zagotovi učinkovito zdravljenje. Ljudje naj zdravnika obvestijo tudi, če ima ali je imel bližnji družinski član raka želodca ali požiralnika ali raka na območju med želodcem in požiralnikom.«
Preventiva pri pitju vročih pijač
Kar zadeva preventivne ukrepe, ni natančno opredeljenih pravil o tem, katera temperatura pijač povečuje dejavnik tveganja – če pa pogosto pijete kavo ali čaj brez mleka, je smiselno dodati kanček hladne vode ali počakati, da se ohladi, preden naredite prvi požirek. Ne odpovejte se jim popolnoma, saj so preveč dobre za vas.
Novinar