Laboratorijsko pridelano meso ni kruto do živali, zato je idealno za tiste ljubitelje živali, ki bi se okusu mesa težko odpovedali. V prihodnosti bi lahko pomagalo tudi pri premagovanju vse večjega izziva, kako nahraniti hitro rastočo človeško populacijo. Če je bilo umetno meso do nedavnega zaprto v laboratorijih po svetu, je danes že na voljo v nekaterih restavracijah po svetu. Prva država, ki je odobrila uporabo laboratorijsko pridelanega mesa, je bil Singapur.
Za pridelavo perutnine je kokošim najprej potrebno odvzeti matične celice s postopkom, ki spominja na biopsijo. Te celice se lahko množijo dolgo časa in se spremenijo v katerokoli vrsto celice (iz katerih je sestavljeno meso): na primer v mišično celico ali maščobno celico. Celice gojijo v bioreaktorju, napolnjenem z raztopino, ki vsebuje veliko hranil. Meso raste dva do tri tedne, nato je pripravljeno za uporabo.
Eno izmed podjetij, ki se ukvarja s proizvodnjo mesa v laboratorijih, Good Meat, se je najprej usmerilo v prodajo umetnega piščančjega mesa restavracijam. A kljub ogromnemu potencialu se nov trend ne razvija dovolj hitro, da bi že v bližnji prihodnosti popolnoma nadomestil živinorejo. Tako kot so ljudje skeptični do gensko spremenjenih organizmov, mnogi čutijo odpor do laboratorijsko pridelanega mesa. Zaradi strogih standardov v ZDA in Evropski uniji prav tako še niso uspeli prodreti na trg. Zato se veliko ukvarjajo z raziskavami, ki bi potrdile, da je njihovo meso zdravo in ustrezne kakovosti. Še ena ovira pa je količina mesa, ki jo človeštvo potrebuje na dnevni bazi. Zgolj potrošniki v ZDA porabijo več kot 180 tisoč ton piščančjega mesa tedensko. Medtem podjetje Good Meat ustvarja le nekaj ton vsakih 14 dni.
Poseben izziv za podjetje je proizvodnja govedine wagyu (cenjena japonska vrsta govedine). Razvoj poteka ob tesnem sodelovanju z japonskimi gojitelji goveda in sočasnih laboratorijskih testiranjih novih produktov. Po svetu se še več kot 80 podjetij, na primer Mosa Meat in Olive Farms, ukvarja s podobnimi izzivi. Vsi se zavedajo, da jih do »mesa brez krutosti« čaka še dolga pot, a upajo, da jim bo uspelo.
Novinar