Alternativni viri beljakovin so pomembni predvsem za vegetarijance in vegane, vse bolj pa znanstvenike zanimajo tudi s stališča trajnosti. Nova raziskava je kot presenetljivo trajnosten in okolju prijazen vir beljakovin prepoznala alge. Pa je kakovost beljakovin res enaka kot v produktih živalskega izvora? Preberi si, če so tudi alge enako uspešne pri ohranjanju in izgradnji mišic kot običajni viri beljakovin.
Klorela in spirulina namesto zrezka?
Zaradi etičnih in okoljevarstvenih razlogov se vse več ljudi trudi zaužiti manj mesa. Posledično narašča zanimanje za trajnostno proizvedene vire beljakovin, ki niso živalskega izvora. Med potencialnimi kandidati so alge. Danes sta komercialno najbolj dostopni klorela in spirulina. Gojijo ju v kontroliranem okolju, odlikuje pa ju visoka vsebnost beljakovin in različnih mikrohranil. Pri virih beljakovin pa ni pomembna le vsebnost, temveč tudi kakovost beljakovin. Ta je bila do nedavnega za klorelo in spirulino neznana.
Ključna je stimulacija mišične sinteze
Živila, bogata z beljakovinami in esencialnimi aminokislinami, lahko stimulirajo mišično proteinsko sintezo. Ta proces lahko znanstveniki merijo v laboratoriju: določijo, koliko označenih aminokislin se je vključilo v mišično tkivo v določenem času. Že dolgo je znano, da živalski viri beljakovin močno stimulirajo mišično proteinsko sintezo v mirovanju in po vadbi. Kako uspešne so pri tem alge, je zanimalo raziskovalce Univerze Exeter.
Primerjava napitkov iz treh virov beljakovin
Raziskovalci so učinek spiruline in klorele primerjali z uveljavljenim kakovostnim virom beljakovin iz gliv (tako imenovani mikoproteini). Spremljali so koncentracijo aminokislin v krvi in miofibrilarno proteinsko sintezo v mirovanju ter po vadbi. V raziskavo so vključili 36 zdravih mladih udeležencev, ki so po izvedbi vaje za noge zaužili enega izmed napitkov. Vsak napitek je vseboval 25 gramov beljakovin. Vzorce krvi in skeletne mišice so zbrali pred eksperimentom, v obdobju štirih ur po zaužitju in v času po vadbi.
Beljakovinski napitek iz alg do enakih rezultatov
Zaužitje kateregakoli vira beljakovin je povzročilo porast koncentracije aminokislin v krvi. Najhitreje in najvišjo koncentracijo je dosegel napitek iz spiruline. Prav tako so vsi trije napitki privedli do miofibrilarne proteinske sinteze – med njimi ni bilo razlik. Raziskava, objavljena v znanstveni reviji The Journal of Nutrition, torej kaže, da tudi zaužitje beljakovin iz spiruline oziroma klorele močno stimulira miofibrilarno proteinsko sintezo.
Novinar