Gospodinjski aparati so tipični porabniki električne energije. Nekateri od njih so stalno vključeni (hladilnik, zamrzovalnik), zato porabljajo velike količine električne energije. Pri nakupu novih aparatov se vam splača izbrati takšnega, ki spada v višji energetski razred (A++ ali podobno). Ti so običajno nekoliko dražji od manj učinkovitih, vendar se investicija zaradi manj porabljene električne energije povrne že v nekaj letih.
Nekaj osnovnih napotkov za varčno rabo hladilnikov in zamrzovalnikov:
- optimalna temperatura v hladilniku je približno 6°C, v zamrzovalniku pa od -16 do -18°C; poraba električne energije za vzdrževanje nižje temperature je večja;
- hladilnika in zamrzovalnika ne odpiramo po nepotrebnem;
- vrata naj bodo odprta le toliko časa, da iz hladilnika vzamemo oz. vanj damo želena živila;
- v hladilnik in zamrzovalnik sodi le ohlajena hrana;
- iz hladilnika in zamrzovalnika redno odstranjujemo ledene obloge, ki močno zmanjšajo učinkovitost hlajenja in drastično povečajo porabo električne energije;
- po zapiranju vedno preverimo, če so vrata tesno zaprta;
- dotrajano tesnilo na vratih moramo takoj zamenjati;
- zamrzovalnika in hladilnika ne postavimo v neposredno bližino telesa ali naprave, ki oddaja toploto (radiator, štedilnik, pečica) in tudi ne tja, kjer lahko nanj sije sonce;
- hladilnih rešetk na zadnji strani ne smemo pokriti, saj s tem zmanjšamo učinkovitost odvajanja toplote iz hladilnika oz. zamrzovalnika. Rešetke redno čistimo, da se na njih ne nabere preveč prahu, ki prav tako zmanjšuje učinkovitost odvajanja toplote;
- prazni hladilniki in zamrzovalne skrinje so največji porabniki energije, zato njihovo velikost izberemo glede na svoje dejanske potrebe.
Projekt podpira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad.