Zakaj Nemčija masovno prodaja Bitcoin? Znesek je velikanski

Golden bitcoin coin over defocused stock chart with copy space, Olsztyn, Poland 13 July 2021
Foto: Nastco iz iStock

V zadnjih dneh je Nemčija izvedla obsežno prodajo Bitcoina, kar je močno vplivalo na kripto trg. Po poročanju analitične platforme Arkham Intelligence, je nemška vlada prodala več kot 900 Bitcoinov v treh ločenih transakcijah, skupaj v vrednosti okoli 170 milijonov dolarjev. Bitcoin je bil poslan na borze, kot sta Coinbase in Kraken, kar kaže na to, da je vlada nameravala likvidirati svoje kripto imetje v času, ko se trg sooča z izzivi​.

Razlogi za prodajo Bitcoina

Glavni razlog za to prodajo je povezan z zaplembo sredstev iz preteklih kriminalnih dejavnosti. Sredstva, ki jih je nemška vlada prodajala, so bila pridobljena med preiskavo in zaplembo operaterjev spletne strani za piratstvo filmov Movie2k.to. Ta sredstva so bila januarja prostovoljno predana nemški zvezni kriminalistični policiji (BKA)​.

Poleg tega analitiki opozarjajo, da bi te dodatne prodaje lahko povečale pritisk na ceno Bitcoina, ki se že tako trudi ostati nad mejo 60.000 dolarjev. V trenutnih nestabilnih razmerah na kripto trgu lahko odločitve državnih akterjev, kot je Nemčija, močno vplivajo na vrednost in stabilnost trga​​.

Kaj sledi?

Nemčija še vedno drži precejšnje količine Bitcoina, kar bi lahko pomenilo nadaljnji pritisk na trg, če bi se odločili za dodatno prodajo. Medtem ko je nemška vlada prodajala svoje Bitcoin zaloge, so nekatere druge korporacije, kot je MicroStrategy, nadaljevale z nakupi, kar kaže na raznolike strategije različnih akterjev na trgu​​.

Nemška špekulacija

Zanimivo je, da se sredstva, ki jih je Nemčija prodala, povezujejo s starimi primeri kriminalne dejavnosti, kar pomeni, da so ta sredstva dolgo časa ležala neizkoriščena. Omenjena spletna stran Movie2k.to, je bila neaktivna že od leta 2013, sredstva pa so bila predana oblastem šele v začetku letošnjega leta. To kaže, da lahko preiskave in pravni postopki trajajo leta, preden se sredstva dejansko sprostijo in prodajo. V tem primeru je Nemčija izkoristila trenutno visoke vrednosti Bitcoina, da bi maksimirala donos iz zaplenjenih sredstev, kar je pogosta praksa držav, ki si prizadevajo povrniti izgubljena sredstva iz kriminalnih dejavnosti​​.

Jan Nebec

Junior novinar

Prejšnji članekKendrickov ‘Not Like Us’: milostni udarec, ki mu kar ni konca
Naslednji članekTop 10 telefonov z najboljšo kamero v letu 2024
Jan Nebec

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.