Slovenski odzivi na poskus atentata Donalda Trumpa in kaj so nam razkrili?

Sarasota, FL, USA - November 28, 2015: White seniors holding a placard supporting Donald Trump showing their support at his Presidential candidacy visit to Sarasota FL
Foto: csfotoimages iz iStock

V soboto je nekdanji ameriški predsednik Donald Trump med govorom v mestu Butler, Pensilvanija, doživel poskus atentata. Bil je ranjen v desno uho, napadalca pa je tajna služba nevtralizirala. Poleg Trumpa je v napadu umrl še en udeleženec shoda, dva pa sta bila resneje poškodovana.

Dogodek je pretresel svetovno javnost, vključno s slovenskimi politiki, ki so obsodili nasilje in izrazili podporo žrtvam.

Reakcije slovenskih politikov

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar

Predsednica Nataša Pirc Musar je izrazila šok ob dogodku in poudarila, da nasilje nima prostora v demokratični družbi. Na omrežju X je zapisala, da “v demokraciji ni prostora za nasilje v nobeni obliki, bodisi v političnem bodisi v javnem ali zasebnem življenju.”

Predsednik vlade Robert Golob

Tudi predsednik vlade Robert Golob je obsodil napad na Trumpa, rekoč, da politično nasilje ne spada v demokratične družbe. Na omrežju X je sporočil: “Močno obsojam napad na nekdanjega predsednika Trumpa. Politično nasilje nima prostora v demokratičnih družbah.”

Predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je v oddaji Politično na Televiziji Slovenija izpostavila nevarnosti sovražne retorike, ki lahko vodi do nasilnih dejanj. Opozorila je: “Posledice sovražnega govora so resne. Moramo paziti, kaj in kako govorimo, ker lahko to privede do takšnih tragičnih dogodkov.”

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ)

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je izrazilo globoko pretresenost nad dogodkom. Na omrežju X so zapisali: “Pretreseni smo nad poskusom atentata v ZDA. Politično nasilje je nesprejemljivo.” Ministrstvo je izreklo najboljše želje Trumpu in njegovim najbližjim ter izrazilo solidarnost z žrtvami.

Ministrica za Zunanje in Evropske Zadeve Tanja Fajon

Ministrica Tanja Fajon je obsodila dejanje in izrazila sožalje družinam žrtev. Na omrežju X je zapisala: “Politično nasilje nima mesta v demokraciji in je nesprejemljivo. Trumpu želim hitro okrevanje in mislim na vse nedolžne žrtve tega napada.”

Predsednik SDS Janez Janša

Predsednik stranke SDS Janez Janša je na omrežju X objavil fotografijo incidenta in v angleščini zapisal, da moli za predsednika Trumpa in ameriški narod.

Atentat na Donalda Trumpa je opozoril na nevarnosti političnega nasilja in sovražne retorike. Slovenski politiki so enotno obsodili napad in izrazili podporo žrtvam, ter poudarili potrebo po odgovornem in strpnem javnem diskurzu.

Jan Nebec

Junior novinar

Prejšnji članekTwister, ko je bil ustvarjen žanr filmov naravne katastrofe
Naslednji članekPri nakupu obnovljenega (refurbished) računalnika bodi pozoren na…
Jan Nebec

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.