SD zahteva, da vlada nemudoma poskrbi za normalne delovne pogoje

Robert Golob
Foto: Vlada RS

Poslanska skupina Socialnih demokratov je predsednika vlade v funkciji ministra za obrambo dr. Roberta Goloba pozvala k pripravi krovnega zakona o gorski reševalni službi.

Rekordno število intervencij

»Priljubljenost slovenskih gora, zlasti med tujimi obiskovalci, povzroča tudi rekordno število intervencij, ki jih izvajajo slovenski gorski reševalci. Kljub dolgoletnim opozorilom se mnogi ne zavedajo zahtevnosti vzponov in so pogosto neustrezno opremljeni, kar vodi do vse pogostejših reševalnih akcij. Povečanje intervencij predstavlja izziv za prostovoljne reševalce, ki se soočajo z neustreznimi delovnimi pogoji in potrebo po sistemskih rešitvah. S pozivom za pripravo krovnega zakona za gorsko reševalno službo, želimo zagotoviti boljše pogoje za delo reševalcev in učinkovito zaščito življenj v gorah,« poudarja vodja SD Jani Prednik.

Kot je napisano v pismu, je med 6. 7. in 8. 7. letos gorska reševalna služba izvedla kar 20 intervencij, od tega devet helikopterskih, kar predstavlja nov mejnik. »Podatki nakazujejo, da je vsak drugi, ki so mu na pomoč priskočili gorski reševalci, tuji državljan. Glede na krepitev slovenskega turizma in posledično večjo množičnostjo obiska gora gre pričakovati, da se bo takšna statistika beležila tudi v bodoče.«

7 izgubljenih življenj v zadnjih 25 letih

SD opozarja, da se »vse pogosteje gorski reševalci srečujejo s primeri klicev na pomoč, ki so neutemeljeni. Reševalci se seveda odzovejo brez obotavljanja, stroške intervencij pa krije državni proračun, kar vključuje tudi visoke stroške helikopterskega prevoza. Nadalje pa pri reševanju s helikopterjem gre za izjemno tvegana in zahtevna reševanja.« Dodajajo tudi, da je v zadnjih 25 letih pri reševanju in usposabljanju življenje izgubilo sedem reševalcev.

Adrspach, Czech Republic - July 24, 2022: Emergency medical doctor suspended from rope under helicopter during the rescue of injured tourist from difficult to access rocky terrain.
Foto: Chalabala iz iStock

Kot opozarjajo v pismu: »Ne moremo kar nemo opazovati trend razraščanja nesreč v gorah, brez da bi ustrezno okrepili gorsko reševanje ter zagotovili sistemske temelje za varno in vzdržno izvajanje reševanja na najvišji ravni. Gorski reševalci so po statusu prostovoljci in nesebično nudijo pomoč ljudem v stiski. Njihova požrtvovalnost je zgolj še dodaten razlog, da se jim zagotovi ustrezne pogoje za delo, ki vključujejo sistemske rešitve.«

Takojšen pristop k zakonu za GRS

Gorski reševalci se spopadajo tudi s prostorsko stisko. »Trenutno stanje ustvarja situacijo, v kateri so gorski reševalci v položaju, kjer se ob borbi za človeška življenja borijo tudi z banalnimi težavami, kot je prostorska stiska. GRS Kranj denimo upravlja zgolj z boksom za parkiranje avtomobila, kjer ni mogoče niti posušiti reševalne opreme. Sestanki pa potekajo v prostorih lokalnega planinskega društva, ki jih za potrebe GRS odstopajo iz dobre volje. Prav tako ostajajo neurejena dežurstva, ko se morajo reševalci po opravljeni nočni izmeni vračati na redno delovno mesto brez počitka. To so pa zgolj nekateri praktični primeri izzivov, s katerimi se spopadajo gorski reševalci. Nedvomno lahko država sistemsko borbo dobi v imenu reševalcev ter jim povrne spoštovanje in ugled tudi z jasnim, zakonsko določenim statusom,« piše stranka.

SD zahteva, »da ministrstvo nemudoma pristopi k pripravi krovnega zakona za gorsko reševalno službo«.

Celotno besedilo pobude si lahko prebereš na spletni strani Socialnih demokratov.

Prejšnji članekEvropska unija sprejela uredbo – kaj vse mora v dveh letih izpolniti Slovenija?
Naslednji članekNepričakovano odkritje nove vrste krokodila, ki je raziskovalce pustil odprtih ust

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.