Poskus atentata na Donalda Trumpa: kaj vemo do zdaj?

Poskus atentata na Donalda Trumpa (vir: ABC news, Evan Vucci)
Poskus atentata na Donalda Trumpa Foto: AP: Evan Vucci on abc news

Pred nekaj urami je svet pretresla novica o poskusu atentata na nekdanjega predsednika ZDA, Donalda Trumpa. Incident se je zgodil med njegovim govorom na političnem dogodku v Butlerju, Pensilvanija. Informacije o napadu so še vedno skope, vendar so že znane nekatere ključne podrobnosti.

Potek dogodkov

Donald Trump je imel govor pred množico svojih podpornikov, ko so se sredi govora zaslišali streli. Po prvih informacijah je napadalec skušal pristopiti bližje k odru, vendar so ga varnostne službe hitro obvladale. Strel je povzročil paniko med prisotnimi, vendar so varnostne sile hitro vzpostavile nadzor nad situacijo.

Trumpovo zdravstveno stanje

Po prvih poročilih je Donald Trump utrpel lažje poškodbe in ni v smrtni nevarnosti. Po pričevanjih in video posnetkih je bilo videti, da po streljanju krvavi iz desnega ušesa. Nemudoma je bil prepeljan v bližnjo bolnišnico, kjer ga trenutno pregledujejo zdravniki. Njegov tiskovni predstavnik je že podal izjavo, v kateri je javnosti zagotovil, da je Trump izven življenjske nevarnosti in da bo kmalu dal izjavo.

Identiteta in motivi napadalca

Identiteta napadalca še ni bila razkrita, prav tako tudi ne njegovi motivi. Policija in zvezne preiskovalne agencije so že začele preiskavo. Na kraju dogodka so uvedli stroge varnostne ukrepe, da bi zagotovili varnost ostalih prisotnih in zbrali vse potrebne dokaze.

A person wears a Donald Trump mask at the Little Five Points Halloween Parade on October 21, 2017 in Atlanta, GA.
Foto: BluIz60 iz iStock

Smrtne žrtve in poškodovani

Po prvih informacijah sta bila v streljanju ubita napadalec in eden izmed prisotnih na shodu, medtem ko je še en udeleženec v kritičnem stanju. Dogodek se preiskuje kot poskus atentata.

Reakcije javnosti in politikov

Novica o atentatu je sprožila številne odzive doma in po svetu. Politični voditelji in javne osebnosti so izrazili svojo podporo Trumpu in njegovi družini. Aktualni predsednik ZDA je že podal izjavo, v kateri je obsodil napad in zagotovil, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da bo pravici zadoščeno. V zvezi s tem so sveže teorije zarote že na pladnju. Kroži namreč informacija, da naj bi Joe Biden na zasebnem klicu pred manj kot tednom dni svojim donatorjem povedal: »It’s time to put Trump in the bullseye.«

Varnostni ukrepi in prihodnost

Atentat na Donalda Trumpa je znova odprl vprašanja o varnosti političnih voditeljev in ukrepih, ki jih je potrebno sprejeti za njihovo zaščito. V prihodnjih dneh lahko pričakujemo več informacij o tem, kako se bodo varnostne službe odzvale na tovrstne grožnje v prihodnosti.

Medtem ko čakamo na več informacij, se svetovna javnost zbira v solidarnosti in upa na hitro okrevanje ene najbolj polarizirajočih političnih figur sodobnega časa.

Jan Nebec

Junior novinar

Prejšnji članekNevarnost za naše kosmate prijatelje! Vse o sončarici pri živalih
Naslednji članekPrvi korak k bivanju na Marsu uspešen, razkrila NASA (VIDEO)
Jan Nebec

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.