Najbolj odmevni atentati v zgodovini

Caesar Augustus Nerva Emperor of Ancient Rome bronze statue along Imperial Fora road in Rome
Foto: Crisfotolux iz iStock

Atentati so pogosto prelomni dogodki, ki imajo lahko daljnosežne politične, družbene in kulturne posledice. Tukaj je pregled desetih najbolj odmevnih atentatov v zgodovini, ki so zaznamovali različne zgodovinske dobe in regije.

Julij Cezar (44 pr. n. št.)

Rimski diktator Julij Cezar je bil umorjen 15. marca 44 pr. n. št. v rimski senatni hiši. Zaroto je vodil Cassius Longinus, vendar je bil Brutus eden izmed vodilnih zarotnikov in osebno vpleten v atentat. Ta dogodek je sprožil vrsto državljanskih vojn, ki so vodile do padca rimske republike in vzpona rimskega imperija pod Avgustom.

Abraham Lincoln (1865)

Ameriški predsednik Abraham Lincoln je bil ustreljen 14. aprila 1865 v Fordovem gledališču v Washingtonu, DC, s strani Johna Wilkesa Bootha. Lincolnova smrt je zaznamovala konec ameriške državljanske vojne in sprožila močne čustvene in politične reakcije po vsej državi.

Franz Ferdinand (1914)

Avstro-ogrski prestolonaslednik Franz Ferdinand in njegova žena Sofija sta bila 28. junija 1914 ustreljena v Sarajevu s strani Gavrila Principa, člana srbske nacionalistične skupine. Ta atentat je sprožil niz dogodkov, ki so pripeljali do izbruha prve svetovne vojne.

Mahatma Gandhi (1948)

Vodja indijskega gibanja za neodvisnost, Mahatma Gandhi, je bil 30. januarja 1948 ustreljen s strani Nathurama Godseja, hindujskega nacionalista, ki je nasprotoval Gandhijevemu strpnemu pristopu k muslimanski manjšini v Indiji. Gandhijeva smrt je globoko pretresla Indijo in svet.

John F. Kennedy (1963)

Ameriški predsednik John F. Kennedy je bil 22. novembra 1963 ustreljen v Dallasu v Teksasu med vožnjo v odprtem avtomobilu. Osumljenec Lee Harvey Oswald je bil kmalu zatem aretiran, vendar ostaja veliko teorij zarote glede tega, kdo je dejansko odgovoren za atentat.

Martin Luther King Jr. (1968)

Vodja ameriškega gibanja za državljanske pravice, Martin Luther King Jr., je bil 4. aprila 1968 ustreljen na balkonu hotela Lorraine v Memphisu, Tennessee. Atentat je izvedel James Earl Ray. Kingova smrt je povzročila množične proteste in nemire po vsej ZDA.

Robert F. Kennedy (1968)

Senator Robert F. Kennedy, brat ubitega predsednika Johna F. Kennedyja, je bil 5. junija 1968 ustreljen v Los Angelesu med kampanjo za predsedniške volitve. Atentat je izvedel Sirhan Sirhan, palestinski nacionalist, ki je nasprotoval Kennedyjevi podpori Izraelu.

John Lennon (1980)

Legendarni glasbenik in član The Beatles, John Lennon, je bil ustreljen 8. decembra 1980 pred svojim domom v New Yorku s strani Marka Davida Chapmana. Lennonova smrt je pretresla glasbeno skupnost in njegove oboževalce po vsem svetu, Chapman pa je bil aretiran in obsojen na dosmrtni zapor.

Muammar Gaddafi (2011)

Libijski voditelj Muammar Gaddafi je bil 20. oktobra 2011 ubit s strani upornikov med libijsko državljansko vojno. Njegova smrt je simbolizirala konec njegove 42-letne vladavine in je imela daljnosežne posledice za politično stanje v Libiji in širši regiji.

Shinzo Abe (2022)

Nekdanji japonski premier Shinzo Abe je bil 8. julija 2022 ustreljen med volilnim govorom v mestu Nara. Atentat je izvedel Tetsuya Yamagami, ki je trdil, da je bil motiviran zaradi domnevnih povezav Abeja z Unifikacijsko cerkvijo. Abejeva smrt je šokirala Japonsko in mednarodno skupnost.

Jan Nebec

Junior novinar

Prejšnji članekVsak olimpijski športnik je v roke dobil TO vrhunsko napravo
Naslednji članekCastle Festival 2024 – kdo so letošnji nastopajoči?
Jan Nebec

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.