Kot imajo vsa večja mesta svojo sladico oziroma torto, jo je dobila tudi naša prestolnica. Prvič so jo uradno predstavili na letošnjem martinovanju na ljubljanskem gradu. Poskusimo jo lahko na Čopovi ulici v Ljubljani (Čopomana). Izdelana je iz živil, značilnih za vse slovenske regije. V njej najdemo bučnice, kostanj, med, ajdo in fige. Torta je oblita s kakovostno čokolado, okrašena pa z bučnimi semeni in čokoladnimi medaljončki z zmajskim emblemom. Mojstri zagotavljajo, da je brez umetnih sladil in drugih dodatkov. Ime oziroma blagovna znamka je že zaščitena na pristojnem uradu v sklopu ministrstva za gospodarstvo. Avtorji in etnolog, dr. Janez Bogataj, so prepričani, da torta odraža Slovenijo.
Prihaja še piškot Ljubljana
Prihaja pa še piškot Ljubljana, ki bo prav tako narejen iz slovenskih sestavin in primeren za različne priložnosti tako za tujce kot tudi za domačine.