Ali veste da je med zdrav? Verjetno da. Zdravilne učinke medu so poznali že od nekdaj, vendar so mislili, da je pretežek za želodec. Predvsem so ga odsvetovali mlajšim, svetovali pa so ga starejšim, ker obnavlja celice. Med lahko uporabljamo pri velikih težavah. Pri boleznih in težavah z dihali, slabi prebavi, nizkemu pritisku, slabokrvnosti, šibkemu krvnemu obtoku in za krepitev. Med namreč raztaplja, čisti kri in spodbuja njeno nastajanje, ugodno deluje na presnovo, uravnava vsebovanost belih in rdečih krvničk, veča odpornost in krepi. Malokdo ve, da je med tudi dobro razkužilo in ga lahko uporabljamo tudi na ranah in poškodbah. Z njim zdravimo celo mozoljavost.
Poznamo več vrst medu. In sicer kostanjev, sivkin ali žajbljev, cvetlični in lipov med. Med ponavadi uživamo kot dodatek k čaju. Zelo koristen krepilen napitek pa si pripravimo tako, da sok ene do dveh limon razredčimo s toplo ali mlačno vodo in ga obogatimo z žličko ali dvema medu. To počnemo en teden ali enkrat dnevno ali čim bolj pogosto, če nas je napadel kakšen virus.
Za krepitev organizma, krepitev odpornosti in za boljšo koncentracijo je tudi napitek, ki ga spijemo vsak dan pol ure pred obrokom. Pripravimo pa ga tako, da košček kvasa zmešamo z žličko jogurta, kefirja ali kislega mleka in dodamo žlico medu. Kuro izvajamo enkrat do dvakrat letno spomladi in/ali jeseni. Med pa lahko uporabljamo tudi za obkladke, ki so izredno koristni pri opeklinah, oparinah in sončnih opeklinah.