Praznična večerja

Ne glede na to, s kom preživimo božični in silvestrski večer, ima praznična večerja vedno kultne značilnosti.
Bomo tokrat jedli preverjene domače specialitete in tradicionalno obarvane jedi ali pa si bomo privoščili kanček ekstravagantnejši meni, sestavljen iz bolj nevsakdanjih jedi, ki si jih preprosto zaželimo in nimajo s prazniki nič skupnega?

Priprava
Da se bomo lahko na praznični večer čim več družili s prijatelji in družino in da ne bomo sužnji v kuhinji, si kupimo sestavine za večerjo prej. Jedi, ki počakajo, lahko pripravimo že prej. Pecivo, kolači, zavitki, potice in keksi brez problema počakajo nekaj dni. Za to so odlične tudi marinade, meso, ribe, zelenjavo zavijemo v folijo, jo damo v hladilnik in nato hrano samo potisnemo v pečico.

Predjedi
Za predjed lahko naredimo obložene kruhke z rukolo, pršutom in dimljenim sirom, s paradižnikom, mesni in sirni narezek, različne sirne, zelenjavne ali mesne namaze, rezine pečenega rostbifa na rukoli ali pa lososove žličnike na solati. Od juh lahko izbiramo med klasično govejo juho z rezanci, gobovimi ali ribjimi juhami, zelenjavno juho, florentinsko juho (kremna juha iz špinače, goveje juhe, sladke smetane in rumenjakov), kremnimi juhami ali pa pripravimo hladno jabolčno juho po normandijsko (pretlačena jabolčna juha s porom, krompirjem, piščančjo osnovo in smetano).

Glavna jed
Za glavno jed lahko pripravimo marinirane pečene piščančje prsi s porovo rižoto, marinirani piščančji file s pomarančo in porom, gratinirane bučke in škampove repke, pečeno raco z opečenimi jabolki, piščančji file z jurčkovim nadevom in pirejem, telečji file z zelenjavo, pečeno v pečici, goveji file s češnjevci na stročjem fižolu v solati, polnjena puranja prsa v testu ali pa preprosto pečenko in pečen krompir.

Brez vonja po cimetu za božične praznike seveda ne gre, zato za konec še recept za cimetovo kremo z breskvami. Za 4 osebe potrebujemo: 4 lističe želatine, 2,5 dl aromatičnega belega vina, pol žličke mletega cimeta, 6 dag sladkorja v prahu, 25 dag sira mascarpone, 3 dl sladke smetane za stepanje, 40 dag breskev iz kompota, 3 žlice medu, 5 žlic vode. Lističe želatine namočimo v vinu, ki smo mu dodali cimet. Smetano trdo stepemo z mascarpone sirom in sladkorjem v prahu. Vino z želatino segrejmo, da se želatina stopi, in to primešamo mascarponejevi kremi. Postavimo za tri ure v hladilnik. Breskve naložimo v posodice, jih prelijemo s prevreto mešanico medu in vode ter obložimo z mascarponejevo kremo. Pa dober tek.

Sanda Gajsar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.