Večina si velikonočnih praznikov ne predstavlja brez šunke, jajc in potice. Tradicionalna hrana teh praznikov pa je lahko v napoto vsem tistim, ki se iz različnih razlogov odločite za vegetarijansko, vegansko prehrano ali pa presno prehranjevanje. Potrebuješ malo navdiha za velikonočne dobrote po tvojem okusu?
Začnimo s sladkim
Za testo potice potrebuješ:
- 1 dcl rastlinskega napitka (ovseno, riževo, mandljevo…)
- vrečko suhega kvasa
- 250 g presejane moke (lahko tudi polnozrnate ali pa mešane z drugimi vrstami mok)
- pol čajne žličke soli
- bio limonino lupinico
- 40 g sladkorja (steviola, meda…)
- 0,5 dcl ovsene ali riževe smetane
- 0,5 dcl oljčnega olja
za nadev pa:
- 200 g mletih orehov
- 1 dcl rastlinskega napitka
- 0,5 dcl ovsene ali riževe smetane
- 1 žlico kakava ali veganskega čokoladnega namaza
- 0,5 dcl javorjevega sirupa ali 50 dag sladkorja
- rum (nekaj žlic)
- rozine po občutku in želji
Za nadev orehe na hitro pokuhaš v mleku in smetani. Dodaš ostale sestavine za nadev. Če je nadev preredek, mu lahko dodaš pšenični zdrob. Testo pa narediš tako, da kvas streseš v mlačno rastlinsko mleko in pustiš vzhajati. Suhe sestavine zmešaš. V sredini narediš vdolbinico in tja vneseš mokre sestavine. Dobro pregneteš in razvaljaš. Testo namažeš z nadevom, zaviješ in potisneš v pečico ogreto na 200 °C. Pečeš približno 40min.
Kaj pa ostalo?
Šunko lahko nadomestiš s kakšnim dimljenim tofujem ali pa sejtanom, prav tako lahko kakšno jed poskusiš pripraviti s tempehom. Receptov je ogromno! Ustvariš pa lahko tudi veganska jajca – jap, prav si prebral!
Za 6 jajc potrebuješ:
sestavine za beljak:
- 2 zavoja po 350g svilenega tufuja
- 250ml vode
- 5 žlici prehranski kvas
- 4 žlice agar agar
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 žlica soli
sestavine za rumenjak:
- 1 1/2 čajne žličke polente (tista, ki potrebuje kuhanje do 5 minut)
- 50g svilenega tufuja
- 1/2 skodelice vode
- 50g stopljene margarine
- 3/4 žličke kurkume
- 1/2 čajne soli
- 1/4 žličke česna v prahu
- 1 1/2 žlica prehranski kvas
Vse sestavine za jajčni beljak zmešaj v mešalniku najmanj 1 minuto. Pri tem bodi pozoren, da se agar agar zrnca raztopijo. Nato vliješ veganski jajčni beljak v ponev in segrevaš 5 minut, med segrevanjem pa ves čas mešaš. Nato naliješ beljak v silikonske jajčne modele. Beljak v modelu postaviš v hladilnik za 20 minut, da se strdijo.
Novinar