Študentje se pogosto srečujemo s problemom nezdravega prehranjevanja. Pogosto nam za pripravo zdravega obroka primanjkuje časa, denarja, idej ali kuharskega znanja. Receptov za pripravo zdravih obrokov je ogromno, spodaj pa smo zbrali pet takšnih, ki so še poceni in preprosti.
Zavitek iz piščančjih prsi in sira
Sestavine:
- Tortilje
- Piščančje prsi
- Sir edamec
- Zelena solata
Priprava: Najprej operi in osuši solato. Piščančja prsa nareži na rezine in jih primerno popeči. Tortilje položi v ponev in jih popeči z obeh strani. Na tortiljo položi poljubno količino piščančjih rezin, sira in solate, ter jo zavij v rulado. Zvitek nareži na kose in zdrav obrok je pripravljen.
File lososa na mladem česnu s stročjim fižolom
Sestavine za 1 osebo:
- 125 g lososovega fileja
- 125 g stročjega fižola
- ¼ Česna
- Ščepec soli
- Pol žličke masla
- Oljčno olje
Priprava: Lososovemu fileju odreži kožo, stročji fižol operi in očisti, česen pa očisti in ga nasekljaj. Na kuhalnik pristavi kozico z vodo, ko ta zavre dodaj fižol in ga kuhaj samo 10 minut, saj mora ostati čvrst.
Medtem na kuhalnik pristavi ponev in lososov file premaži z oljem in soljo. Ko je ponev vroča in suha, vanjo položi lososa. Po dobrih 2 minutah file obrni in ga zapeči še na drugi strani.
Na koncu v kozici z malo oljčnega olja popraži česen, nato pa dodaj kuhan stročji fižol, pomešaj in začini z maslom.
Piščančja piccata
Sestavine za 1 osebo:
- 150 g piščanca (file)
- Žlica oljčnega olja
- ¼ limone
- Sol
- Poper
- Paradižnik
- Žlica kaper
- Peteršilj
Priprava: Na ponev pokapaj oljčno olje in počakaj, da se segreje. Ko je olje vroče, popeči file z obeh strani (približno 7 minut na vsaki strani). Ogenj mora biti zmeren.
Ožemi limono in sok dodaj v ponev, v kateri se peče meso, nato pa ga poljubno posoli in popopraj. Ugasni ogenj, nežno premešaj vsebino ponve in serviraj piščanca na krožnik. Omako, ki ostane v ponvi, prelij čez meso.
Paradižnik operi, nasekljaj na kocke in položi v skledo. Dodaj kapre, nasekljan peteršilj in oljčno olje ter nežno premešaj. Vse skupaj položi na piščanca in zdrava pojedina se lahko prične.
Omleta s paradižnikom in baziliko
Sestavine za 1 osebo:
- 2 vejici sveže bazilike
- 3 češnjevi paradižniki
- 2 jajci
- Oljčno olje
- Sol (poljubno)
- Poper (poljubno)
Priprava: Z vejice odtrgaj lističe bazilike in jih natrgaj na manjše koščke. Češnjeve paradižnike zreži na pol. Jajca »ubij« v posodo, dodaj sol in poper, ter jih »stepi« z vilco. Na kuhalnik priloži ponev in dodaj pol jedilne žlice olja. Ko je ponev vroča, vanjo daj paradižnike in jih peči približno 1 minuto. Znižaj temperaturo kuhalnika in v ponev najprej dodaj lističe bazilike, nato pa pazljivo vlij jajca ter jih enakomerno razporedi. Ko je omleta spodaj zlato zapečena, jo serviraj na krožnik.
Špinačni rezanci z bučkami in piščancem
Sestavine za 2 osebi:
- 200 g špinačnih rezancev
- 1 piščančji file
- 1,5 bučke
- ½ čebule
- 1 strok česna
- 100 ml sladke smetane
- Sol (poljubno)
- Poper (poljubno)
- Parmezan (poljubno)
Priprava: Piščanca in bučke nareži na manjše koščke. Čebulo in česen olupi in na drobno nasekljaj. Na kuhalnik pristavi ponev in v njej segrej olje. Popraži koščke piščanca, nato pa dodaj bučke in čebulo ter počakaj, da slednja postekleni. Nato dodaj česen, ga na hitro popraži in zalij s smetano. Omako poljubno popopraj in posoli ter odstrani s kuhalnika.
V loncu segrevaj vodo, dokler ne zavre. Potem jo posoli in dodaj testenine. Kuhaj jih toliko časa, kot piše na embalaži. Ko so rezanci kuhani, jih odcedi in stresi v ponev z omako. Vsebino na hitro segrej in pomešaj, poljubno posuj s parmezanom ter serviraj.
Novinar