Najpogostejše napake pri peki potice

Slovenian traditional food - Potica
Foto: Pokec iz iStock

Za veliko noč na mizi ne sme manjkati potica. V Sloveniji ima ta praznična sladica močno tradicijo. Čeprav je predvsem ob veliki noči ponudba potic na trgovskih policah velika in raznolika, kupljena potica nikoli ne bo enaka domači – tradicije in domačnosti žal ne moreš kupiti. Peka pa kljub vsemu ni vedno enostavna: potica ne sme razpokati ali razpadati, ne sme biti presuha, a tudi ne preveč napolnjena ali »zbita«. Da bo potica čim bolj okusna in lep »okras« velikonočne pojedine, se izogni spodnjim napakam.

1. Nepravilna izbira moke

Potrebna je kakovostna bela moka, ki vsebuje dovolj glutena, da bo testo elastično in se ne bo trgalo. Če uporabiš preveč grobo moko ali celo mešaš različne vrste, se testo lahko slabo razvleče in postane trdo.

Whole grain flour in a wooden bowl and sackcloth bagwith ears
Foto: Lena_Zajchikova iz iStock

2. Sestavine iz hladilnika

Vse sestavine, predvsem mleko, jajca in maslo, morajo biti sobne temperature. Če dodaš mrzlo mleko ali maslo, bo testo težje vzhajalo, saj bo kvasovke upočasnila nizka temperatura.

Cake ingredients recipe on table to bake a dessert, pie at kitchen in Mexico Latin America top view
Foto: Marcos Elihu Castillo Ramirez iz iStock

3. Premalo ali preveč gnetenja

Testo za potico moraš gnesti dovolj dolgo – približno 10 do 15 minut, da postane prožno in gladko. Premalo gneteno testo bo zbito in trdo, preveč gneteno pa lahko zopet izgubi prožnost in postane lepljivo.

4. Prenizka temperatura pri vzhajanju

Testo mora vzhajati na toplem, a ne prevročem prostoru (idealna temperatura je med 25 in 30 °C). Če je prostor prehladen, bo vzhajanje prepočasno ali celo neuspešno, če je pretoplo, se lahko kvasovke prehitro razmnožijo in testo izgubi prožnost.

5. Pregrob način valjanja testa

Ko testo razvaljaš, moraš biti previden, da ga ne stisneš preveč. Če preveč pritiskaš, lahko uničiš zračne mehurčke v testu, kar povzroči zbito potico brez rahlih plasti.

6. Preveč ali premalo nadeva

Ravnovesje med testom in nadevom je ključno. Če je nadeva preveč, bo med peko iztekal in povzročil prazne luknje. Če ga je premalo, bo potica suha in brez okusa. Koliko je ravno prav? Občutek najlažje pridobiš z vajo. Lahko spečeš več potic in z njimi razveseliš še stare starše, sorodnike ali prijatelje.

Peeled walnuts and whole walnuts on wooden background
Foto: aslanyus iz iStock

7. Pretesno zvijanje potice

Če potico preveč stisneš med zvijanjem, nadev ne bo imel prostora za raztezanje, kar lahko povzroči, da potica poči. Prav tako ne sme biti preveč ohlapna, saj se bo drugače med peko deformirala.

8. Premalo počitka pred peko

Peke potice se nikakor ne loti v zadnjem trenutku. Pred peko mora potica ponovno vzhajati vsaj 30 minut. Če jo takoj postaviš v pečico, bo testo pretežko in ne bo imelo prave teksture.

9. Neprimerna temperatura peke

Potico je najbolje peči pri temperaturi okoli 170–180 °C. Če je temperatura previsoka, se bo prehitro zapekla na vrhu, znotraj pa ostala surova. Povišanje temperature torej ni dobra ideja za krajšanje časa peke! Če je temperatura prenizka, se bo potica pekla predolgo in bo postala suha.

10. Neučakanost po peki

Ko je potica pečena, še ni pripravljena za uživanje! Četudi ti diši in bi rad preizkusil svojo mojstrovino, bodi potrpežljiv. Po peki mora potica počivati vsaj eno uro v modelu, preden jo vzameš ven. Če jo prerežeš prehitro, bo nadev preveč vlažen, testo pa lahko postane zbito.

A person cutting a traditional Slovenian dessert called potica with a knife on a kitchen desk.
Foto: Anze Furlan / psgtproductions iz iStock

Potrebuješ še recept? Za originalno orehovo potico sledi navodilom v video posnetku …

How to Make Potica (Traditional Slovenian Nut Roll) Recipe

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.