Rdeče zelje lahko uporabiš tudi tako, mnogi te prednosti ne poznajo

red cabbage, sliced, in a wooden salad bowl, top view, no people,
Foto: Galina Loginova iz iStock

Kislo zelje je superživilo, ki blagodejno deluje na prebavo in spodbuja zdravo črevesno floro. Rdeče kislo zelje se od belega razlikuje v tem, da ga med fermentacijo za preizkus kislosti niti ni treba poskusiti. Sok rdečega zelja je namreč naravni pH-indikator – njegova barva se med fermentacijo spremeni iz modrovijolične v rdečerožnato.

Kako preveriti kislost snovi s pomočjo soka rdečega zelja?

Poznavanje pH-vrednosti neke snovi nam pove, kako kisla ali bazična je. Kazalniki kislosti spremenijo barvo glede na to, ali je testirana raztopina kisla ali bazična. Listi rdečega zelja vsebujejo snov antocianin, ki v stiku s kislino ali bazo spremeni barvo.

Za poskus potrebuješ:

  • rdeče zelje,
  • poljubno snov za testiranje (sadni sok, mleko, raztopino pecilnega praška, čistila …),
  • vodo,
  • plastično vrečko z zadrgo,
  • kozarčke za test,
  • namesto kapalke pa lahko uporabiš slamico.

Rdeče zelje v pH-indikator pretvoriš tako:

  • nekaj listov natrgaš na koščke in jih daš v plastično vrečko z zadrgo;
  • doliješ približno četrt litra vode, odstraniš čimveč zraka in vrečko zapreš;
  • liste v vrečki stiskaš, da se voda modro obarva;
  • tekočino zliješ v kozarec – zdaj jo lahko uporabiš kot kazalnik pH.

Temnomodri indikator se bo v stiku s kislino obarval rdeče ali rožnato, če je raztopina bazična pa v zeleno ali rumeno. V stiku z vodo ali drugo nevtralno snovjo ostane moder/vijoličen. Za poskus v približno žlico indikatorja nakapljaj nekaj kapljic testne tekočine in opazuj barvo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.