Sladko-kisla omaka je preprosta priloga, ki se pogosto uporablja v azijski kuhinji in združuje sladke in kisle okuse. Uporablja se lahko kot omaka za pomakanje, glazura, sestavina marinad in kot dodatek k različnim jedem, kot so ocvrto meso, riž ali zelenjava. Priprava je zelo preprosta, zato se recepta lahko lotiš, tudi če nisi najbolj spreten v kuhinji.
Prigrizki, ki se najbolje podajo sladko-kisli omakici so piščančji medaljoni, ocvrta zelenjava, spomladanski zavitki, pomfrit in tofu.
Kako narediti sladko kislo omako?
Čas: 10 min
Količina: za 4 ljudi, en obrok
Sestavine:
1 žlica rjavega sladkor
3 žlice vode
2 žlici kisa
2 žlički sojine omake
1 žlička koruznega škroba
4 žlice kečapa
Po potrebi: ščepec soli, ščepec čilija v prahu
Postopek:
V kozico stresi vse sestavine in jih kuhaj na zmernem ognju, dokler ne zavrejo. Neprestano mešaj, dokler se zmes ne zgosti do želene gostote. Pusti, da se omakica malo ohladi, in jo postrezi.
Prednost sladko-kisle omakice je, da jo lahko v hladilniku hraniš tudi do tri tedne v nepredušni zaprti posodi, zato jo lahko pripraviš malo več in shraniš za naslednji obrok. Upam, da ti tekne!
Junior novinar