V našem hektičnem svetu pitje kave postaja nepogrešljiv del jutranjega rituala in le malo nas se zaveda neželenih učinkov čezmernega uživanja. Kljub temu, da je kratkoročni učinek kave pozitiven – te prebudi in povzroči večjo osredotočenost, moraš poleg tega upoštevati še dolgoročni učinek. Ta ima mnogo negativnih plati. Te so nestabilno počutje, povečanje občutka stresa in anksioznosti, nenadni padci energije, dehidracija, slabši spanec in posledično težave z imunskim sistemom.
Če si kavopivec in se morda prepoznaš v katerem od zgoraj navedenih simptomih, je članek kot nalašč zate. To so alternativnimi napitki, ki ti bodo vseeno zagotovili energijo in to brez negativnih učinkov na telo.
Gvarana
Je južnoameriška rastlina, znana po svoji visoki vsebnosti kofeina. Ena čajna žlička (približno 5 g) vsebuje okoli 125 mg kofeina, kar ustreza približno dvema skodelicama kave. Največja razlika s tradicionalnim kavnim napitkom je, da gvarana sprošča energijo postopoma, kar pomeni, da preprečuje hiter dvig in padec energije, ki ga povzroča kava. Povedano drugače, kofein iz gvarane prehaja v krvni obtok počasneje kot kofein iz kave, kar pomeni, da ti nudi dolgotrajnejše in bolj enakomerno delovanje.
Gvarana povečuje raven energije in telesno zmogljivost, ohranja budnost, izboljšuje spomin, spodbuja presnovo in deluje kot antioksidant. Poleg kofeina je prisotno še eno poživilo – teobromin. Je naravni alkaloid, ki spada v družino metilksantinov, podobno kot kofein. Teobromin deluje kot blagi stimulant centralnega živčnega sistema, vendar je njegov učinek šibkejši od kofeina. Povečuje energijo in izboljšuje razpoloženje.
Matcha
Matcha v prevodu dobesedno pomeni »čaj v prahu«. Je vrsta zelenega čaja, čigar celotni listi in stebla se zmeljejo v fin prah, ki se nato zmeša z vročo vodo ali mlekom. Matcha vsebuje približno 40 do 175 mg kofeina na skodelico in ima enake antioksidativne polifenole kot zeleni čaj. Antioksidanti imajo sposobnost, da preprečijo, ali upočasnijo poškodbe celic in s tem izboljšujejo splošno zdravje telesa. Ker pa se za pripravo matche uporabljajo celi listi, lahko vsebuje višje koncentracije kofeina kot standardni zeleni čaj. Ko naročiš tradicionalni zeleni čaj, se preko listov prelije vroča voda, nato pa se listi zavržejo. Z matcho piješ dejanske liste, ki so bili fino zmleti. Vendar je učinek kofeina drugačen kot pri kavi. Medtem ko ta v kavi deluje hitro in močno, pri matchi učinkuje počasi in dolgotrajno.
Yerba Mate čaj
Je zeliščni čaj, ki ga pridobivajo iz Yerba Mate grma (lat. Ilex paraguariensis) in raste v Južni Ameriki (največji izvoznik je Argentina). Podobno kot kavovec ali čajevec vsebuje kofein. Poleg tega pa vsebuje teobromin, ki je podobno kot kofein poživilo. Čaj Mate je obogaten z veliko količino antioksidantov, vzpodbuja koncentracijo, zmanjšuje utrujenost in dvigne raven energije. Z rednim pitjem mate čaja tudi pripomoreš k zmanjšanju želodčnih bakterij, kar pa pripomore k boljšemu zadahu. Povprečna skodelica Yerba Mate vsebuje približno 70 do 80 mg kofeina, kar je primerljivo z običajno skodelico kave, ki vsebuje okoli 95 mg. Porabniki pogosto poročajo, da Yerba Mate nudi dolgotrajno energijo brez tipičnih stranskih učinkov, kot so anksioznost in glavoboli, ki jih lahko povzroči kava. To je lahko posledica kombinacije kofeina in drugega alkaloida, teobromina. Kljub domnevnim koristim za zdravje moraš čaj piti zmerno. Študije povezujejo visoko redno uživanje 1-2 litrov na dan s povečano stopnjo nekaterih vrst rakov.
Kombuča
Kombuča se proizvaja s fermentacijo črnega čaja z bakterijami, kvasovkami in sladkorjem. Torej sestavljajo jo tri osnovne sestavine: čaj, sladkor in SCOBY (simbiotska kultura bakterij in kvasovk). Sladkor se uporablja za fermentacijo, med katero kvasovke tega razgrajujejo in proizvajajo alkohol, ki ga bakterije nato pretvorijo v organske kisline, kar daje kombuči njen značilen okus. Postopek fermentacije traja od enega do dveh tednov, odvisno od želene jakosti in okusa. Med fermentacijo nastajajo tudi probiotiki, vitamini in antioksidanti.
Probiotiki podpirajo zdravje črevesja ter uravnavajo prebavo, antioksidanti se upirajo prostim radikalom in preprečujejo pojav škodljivega oksidativnega stresa, vitamini in minerali pa pripomorejo, k dosegu dnevnega vnosa za normalno delovanje tvojega telesa. En kozarec (približno 240 ml) kombuče vsebuje med 5 in 20 mg kofeina. To je precej manj kot v skodelici kave, ki običajno vsebuje okoli 95 mg kofeina. Ravno nizka vsebnost kofeina kombučo naredi primerno za tiste, ki želijo uživati v poživitvenem napitku brez prekomernega vnosa kofeina.
Yaupon čaj
Yaupon je manj znan, a zelo učinkovit kavni nadomestek pripravljen iz listov drevesa Yaupon (lat. Ilex vomitoria). To je edina rastlina v Severni Ameriki, ki vsebuje naravno prisoten kofein. Prvotno so čaj izdelovala avtohtona plemena na tem področju, saj so ga spoštovali kot tradicionalno zdravilo. Ima blag, sladek okus, ki spominja na zeliščne čaje. Znan je po svojem blagodejnem učinku in številnih potencialnih zdravstvenih koristih. Redno pitje lahko pomaga zmanjšati vnetja, vzdrževati zdravje možganov in zaščititi pred degenerativnimi boleznimi. To funkcijo mu daje bogatost z antioksidanti, predvsem iz polifenolov. Količina kofeina se lahko giblje od 30 do 50 mg na skodelico, kar je primerljivo z zelenim čajem. Poleg kofeina vsebuje tudi teobromin, nekoliko blažje poživilo.