Koliko časa zdržijo alkoholne pijače, ko jih odpremo?

A man's hand opening a soda can on a black background and showing the splash when opening the can.
Foto: Francisco Romero iz iStock

Alkoholne pijače sodijo med redke užitne stvari, pri katerih ni treba biti pozoren na rok trajanja. Vsaj dokler so zaprte. Kako dolgo pa so lahko na polici, ko jih enkrat odpremo? Pri nekaterih lahko pride do bistvenega poslabšanja v kakovosti, nekatere se lahko pokvarijo in jih ni več varno uživati.

Kako zrak ogroža kakovost odprtih alkoholnih pijač

Rek »starati se kot dobro vino« ni iz trte izvit. V zaprti steklenici bo vino čez čas razvilo bogatejši in zanimivejši okus. Pri žganih pijačah je nekoliko drugače – zaprt viski bi moral biti čez sto let istega okusa kot danes. Ko pa je steklenica enkrat odprta in pijača pride v stik z zrakom, je le vprašanje časa, kdaj bo oksidacija bistveno znižala kakovost. Na začetku lahko prinaša pozitivne spremembe – viski se lahko nekaj tednov po odprtju celo izboljša –, a sčasoma bo kakovost odprte žgane pijače bistveno nižja, ostale vrste alkohola pa se pokvarijo.

Vino

Oksidacija vina se začne, čim zamašek poči. Kako dolgo po odprtu je še pitno, je odvisno od vrste vina. Bela in rosé vina ohranijo okus od tri do pet dni po odprtju. Odprto steklenico je potrebno dobro zapreti in jo hraniti v hladilniku. V nasprotnem primeru bomo hitro dobili kis.

Rdeča vina načeloma ohranijo značaj tri ali štiri dni, a pogosto nakazujejo kislost že po 48 urah. Obstojnost penečih vin in šampanjcev je še krajša, saj mehurčki izginejo že v največ dveh dneh.

Viski

Viski se ne bo pokvaril. Tudi če čez dve desetletji spiješ kozarec viskija, ki ga odpreš danes, ti ne bo nič. Visoka vsebnost alkohola deluje kot naravni konzervans, zato večina žganih pijač svoje osnovne lastnosti ohrani približno dve leti. Kakovost lažje ohranjamo pri optimalnih pogojih shranjevanja: steklenica naj bo tesno zaprta in shranjena na hladnem, temnem mestu.

Načeloma velja, da je stopnja oksidacije vse višja, čim manj je v steklenici pijače. Več je sladkorja, krajši je čas, v katerem je odprto pijačo priporočljivo spiti.

Vodka

Vodka enak okus ohrani nekoliko dlje kot viski. Odprta se lahko oksidaciji zoperstavlja celo desetletje. Z leti počasi izgublja vsebnost alkohola, drugačen okus lahko opaziš že po nekaj letih, podobno kot pri viskiju.

Rum

Kakovost odprtega ruma začne upadati po približno pol leta. Po dveh letih bo razlika že precej opazna.

Gin

Tudi odprt gin je povsem varen za uživanje, a bo izkušnja po nekaj letih manj prijetna, kot bi upali. Okus se bistveno spremeni kakšno leto po odprtju.

Tekila

Tudi tekila zdrži kakšno leto, preden pijača v odprti steklenici izgubi na kakovosti. Enako velja za mezcal.

Pivo

Svežina piva zaradi peneče narave izgine skoraj takoj po odprtju, zato ga je najbolje spiti čim prej. Še krajši rok trajanja imajo svetla piva in lagerji. Okus peša po dnevu ali dveh, če pa odprto pivo že hranimo, naj je to v hladilniku.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.