Koroška jed po novem tudi kulturna dediščina

Mežerli
Mežerli Foto: on turistične kmetije

V register nesnovne kulturne dediščine sta vpisani dve novi enoti: priprava mežerlov in prostovoljno gasilstvo.

Kaj so mežerli?

Mežerli so koroška jed iz pečene drobovine prašiča, kruha, začimb in jajc. V kmečkem okolju jo pripravljajo zlasti ob kolinah, pozno jeseni ali pozimi. Številne koroške gostilne jo ponujajo vse leto.

Poimenovanje domnevno izhaja iz nemške besede maiselein, ki pomeni majhno rezino. Priprava po tradicionalni recepturi se je ohranila do danes, seveda z lokalnimi različicami. Znanje priprave mežerlov se prenaša z generacije na generacijo.

Prostovoljno gasilstvo je steber lokalnih skupnosti

Dejavnost prostovoljnega gasilstva je povezana s preprečevanjem in gašenjem požarov ter odpravljanjem posledic naravnih, prometnih in drugih nesreč. Gasilska društva s člani vseh starosti skrbijo tudi za družabno življenje in sosedsko pomoč.

V Sloveniji je bilo leta 2023 v 1341 gasilskih društev včlanjenih okoli 160 tisoč gasilk in gasilcev, med katerimi je 50 tisoč operativcev. Prostovoljno gasilstvo je zlasti pomembno na podeželju in v krajih, kjer ni poklicnih gasilskih brigad.

VIRVladni portal GOV.si
Prejšnji članekJe res, da izdelkov kupljenih na črni petek ne smemo vrniti?
Naslednji članekDnevni horoskop: sreda, 27. november 2024

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.