Kibernetski napad na mariborsko univerzo: Na kaj vse je vplival?

Headquarters of the University of Maribor, Slovenia. Front view.
Foto: Panama7 iz iStock

Zgodil se je kibernetski napad na mariborsko univerzo, ki je novico hitro sporočila javnosti. Njihove spletne strani in računalniške storitve so nedostopne in v večini nedelujoče.

Kibernetski napad na Univerzo v Mariboru

»Na Univerzi v Mariboru smo bili dne 23.10.2024 zvečer po 20. uri žrtev obsežnega kibernetskega napada. Smo v stiku z ustreznimi organi in IT strokovnjaki. Intenzivno se trudimo z vzpostavitvijo sistema, hkrati pa z organizacijo delovnega in pedagoškega procesa. Več informacij v tem trenutku ne moremo dati,« so zapisali v objavi za javnost.

Novico sporočajo tudi Študentski domovi Univerze v Mariboru: »Stanovalke_ce ob tem obveščamo, da v referatih ne moremo reševati zadev, ki zahtevajo dostop do podatkih v sistemu. Lahko pa se v referatih oglasite vsi, ki še niste podpisali aneksa in to tudi uredite.«

Enaka zgodba je pri Kariernem centru Univerze v Mariboru, čigar e-naslovi, spletne platforme in strani trenutno niso dosegljive.

O napadu je bil obveščen tudi SI-CERT, ki jim nudi metodološko podporo pri izvajanju preiskave in vzpostavitvi delovanja. Z informacijami se seznanja tudi policija.

Geslo bo najbolje zamenjati

Ob tem so študente in zaposlene obvestili, da bodo zunanje storitve, na primer M365 ali Teams, ostale delujoče do preteka veljavnosti seje. V primeru, da uporabniki geslo, uporabljeno pri digitalni identiteti univerze, uporabljajo tudi na drugih storitvah, naj ga tam takoj spremenijo.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekZakaj so se po Sloveniji čez noč zaprle priljubljene trgovine?
Naslednji članekSe bo Dan vrnitve Primorske k matični domovini preimenoval?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.