Zaradi nizkih obrestnih mer stanovanja še dražja

Overlooking the city of Ljubljana, Slovenia from Ljubljana Castle.
Foto: JudyDillon iz iStock

Med razlogi za višje cene tudi premajhna ponudba in nižje obrestne mere. Po zadnjem znižanju je obrestna mera padla na 3,25 odstotka.

Cene na nepremičninskem trgu bodo še naprej rasle

Tako pravijo poznavalci nepremičninskega trga in predstavniki Banke Slovenije, navaja Bloomberg Adria. Podatki Geodetske uprave kažejo, da so nepremičnine v prvem poletju petič zapored dosegle rekordno raven. Do višjih cen in manjšega prometa je privedla preskromna ponudba slovenskega nepremičninskega trga.

Manj gradbenih dovoljenj, omejena ponudba

Pomanjkanje ponudbe traja že več desetletij in zanjo ni hitre rešitve. Od nakupa zemljišča do pridobivanja dovoljenj traja vsaj dve leti. Postopek lahko podaljšajo tudi pritožbe strank v postopku, denimo v smislu, da bo preveč hrupa, gneče, prahu v zraku. Gradi se torej predolgo, postopki pa naj bi bili prezapleteni. Lani je bilo po Forbesovih navedbah dokončano 2,3 stanovanja na 1000 prebivalcev. To je 15 odstotkov več kot leta 2022, a manj kot 2008, ko je bilo dokončanih največ stanovanj v zadnjih dvajsetih letih – kar 4,9 na 1000 prebivalcev.

Posojila se cenijo

V oktobrskem poročilu Banka Slovenije ugotavlja, da se je obseg novih posojil spet začel povečevati. Nepremičnine dražijo tudi cenejši stanovanjski krediti. Obrestna mera Euribor, po kateri si denar posojajo evropske banke, je pri višini obrestnih mer za posojila ključna.

Vrtoglave cene ljubljanskih stanovanj

Cene stanovanj rastejo, število prodaj pa se močno upočasnjuje. Po lanski relativno nizki rasti so se cene stanovanjskih nepremičnin znova občutno zvišale – medletno za 9,1 odstotka in 7,4 odstotka. V drugem četrtletju leta 2024 so bile cene stanovanj v primerjavi z 2008 nominalno višje za polovico. Zaradi inflacije so realne cene v zadnjih letih stagnirale. V drugem četrtletju leta 2004 so cene iz leta 2008 presegle za 8,8 odstotka.

VIRForbes, Bloomberg Adria
Prejšnji članekJanšev scenarij razkriva, kako »skrajšati muke Golobovi koaliciji«
Naslednji članekPo Maroltovem odhodu nov generalni sekretar Svobode

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.