Se bo Dan vrnitve Primorske k matični domovini preimenoval?

Dan vrnitve Primorske k matični domovini
Dan vrnitve Primorske k matični domovini Foto: Marjan Pfeifer on Muzej novejše zgodovine

Praznik vrnitve Primorske k matični domovini obeležujemo 15. septembra. S spremembo bi se praznik preimenoval v praznik priključitve Primorske k matični domovini. Predlogu so nasprotovali poslanci SDS in NSi, poslanci koalicije pa so ga podprli.

Pobudniki veta opozarjajo, da ne gre za priključitev novega ozemlja

Po vetu državnega sveta s 50 glasovi za in 26 proti je državni zbor predlagal spremembo zakona o praznikih in dela prostih dnevih. DZ je predlog že potrdil s prvim glasovanjem, in sicer z 51 glasovi. Za potrditev spremembe zakona je bilo po vetu državnega sveta potrebnih 46 glasov. Pobudniki veta v državnem svetu poudarjajo, da je bila Primorska vedno del narodnostnega ozemlja, večinsko poseljena s Slovenci. Po njihovem ne moremo govoriti o priključitvi, temveč vrnitvi v sestavo matičnega ozemlja.

Primorska je bila po prvi svetovni vojni priključena k Italiji, ki je med drugo vojno leta 1943 kapitulirala in prešla k zaveznikom. Primorska Italiji s Pariško mirovno pogodbo leta 1947 ni bila odvzeta kot vojna kazen. Nasprotniki spremembe opozarjajo, da je bila Primorska matični domovini vrnjena soglasno. Koalicija spremembo zagovarja na podlagi dejstva, da so na Primorskem vedno praznovali priključitev, nikoli vrnitve Primorske, kar naj bi dokazovali pisni viri.

Prejšnji članekKibernetski napad na mariborsko univerzo: Na kaj vse je vplival?
Naslednji članekUmrl je zvezdnik serije Obalna straža

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.