Register kvalifikacij Slovenskega ogrodja kvalifikacij (SOK)

Primerjaj kvalifikacije

Register kvalifikacij SOK je javno dostopen informacijski sistem slovenskega ogrodja kvalifikacij in omogoča vpogled v vse posamične kvalifikacije, to so izobrazbe, poklicne kvalifikacije in dodatne kvalifikacije, ki jih je mogoče pridobiti v Sloveniji. Povečevanje transparentnosti sistema kvalifikacij v državi je v pomoč različnim uporabnikom: udeležencem izobraževanja na vseh ravneh sistema, zaposlenim, delodajalcem, izobraževalnim institucijam, strokovnim komisijam, poklicnim svetovalcem in drugim.

Kvalifikacije v registru kvalifikacij SOK so opisane skladno z metodologijo SOK ter zakonskimi določili. Opisi so usklajeni tudi s predlaganimi parametri opisa kvalifikacij v portalu evropskega ogrodja kvalifikacij (EOK), s katerim je register kvalifikacij SOK povezan. Preko obeh registrov bodo opisi posameznih slovenskih kvalifikacij dostopni uporabnikom vseh držav EU, hkrati pa so opisi posameznih kvalifikacij iz različnih evropskih držav dostopni slovenskim državljanom, kar omogoča lažjo primerljivost slovenskih kvalifikacij s kvalifikacijami drugih evropskih držav.

Ker se v registru nahajajo istoimenske ali podobne kvalifikacije, ki pa se vseeno medsebojno razlikujejo, portal SOK omogoča primerjavo do treh kvalifikacij. Kvalifikacije lahko primerjamo po vseh parametrih ter hitro opazimo v čem se neka kvalifikacija razlikuje od druge.

Mnogi uporabniki, ki pridobijo informacije o kvalifikacijah iz registra SOK, se odloča o nadaljnji poti, ki jo bodo ubrali v službi ali nadaljnjem izobraževanju. Pri tem jim lahko pomaga prikaz karierne poti, ki je viden pri vsaki kvalifikaciji ter prikaže možno napredovanje po kvalifikacijah znotraj področja izbrane kvalifikacije.

Kvalifikacijah smo prav tako dodali opise poklicev ter dodali možnost video predstavitve posamezne kvalifikacije. Na tak način želimo dodatno informirati uporabnike o možnostih, ki jih imajo v svojimi kvalifikacijami oz. kam se lahko tudi preusmerijo oziroma napredujejo. Svojim uporabnikom želimo dati karseda prijetno uporabniško izkušnjo, ki pa bi jim hkrati nudila vse potrebne informacije ter uporabna spletna orodja.

Da bi portal čim bolje približali različnim uporabnikom in povečali njegovo uporabnost, transparentnost in preglednost, smo na portalu SOK dodali nekaj funkcionalnosti. Portal SOK med drugim omogoča dva načina iskanja: osnovno iskanje po imenu kvalifikacije ter napredno iskanje po različnih parametrih kvalifikacij. Možen je tudi prikaz kvalifikacijske strukture določenega področja kvalifikacij, ki prikaže tri vrste kvalifikacij (izobrazbe, poklicne kvalifikacije in dodatne kvalifikacije) razvrščene po ravneh.

Register kvalifikacij SOK

Diplomirana delovna terapevtka / diplomirani delovni terapevt

Magister dizajna / magistrica dizajna

Slovensko ogrodje kvalifikacij (Bumerang)

logo Center RS za poklicno izobraževanje

Raziskovalno, razvojno in svetovalno delo in mesto, kjer se srečujejo, usklajujejo in povezujejo interesi države in socialnih partnerjev v poklicnem in strokovnem izobraževanju.

Prejšnji članekBurger King se vrača v Slovenijo: To je nova lokacija in datum odprtja!
Naslednji članekVodič po začimbah: česen v prahu
logo Center RS za poklicno izobraževanje

Raziskovalno, razvojno in svetovalno delo in mesto, kjer se srečujejo, usklajujejo in povezujejo interesi države in socialnih partnerjev v poklicnem in strokovnem izobraževanju.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.