Komentar: Ti dobiš stranko, ti dobiš stranko …

Novonastale politične stranke

Jesensko vreme prinese dež, za Slovence pa to v najboljšem primeru pomeni le eno – nabiranje gob. S tem povezan je tudi pregovor, da nekaj raste kot gobe po dežju. In če mislimo, da je deževalo samo na določenih koncih, se lahko potolažimo, ker vemo, da je dež zagotovo padal tudi na političnem koncu Slovenije. Le to lahko pojasni, da so se preko noči kot gobe pojavile številne nove stranke.

Logar, Erjavec, Prebilič in drugi: Koga bi volili?

Logarjev izstop je potekal v soju lući, pridružila pa sta se mu še Eva Irgl in Dejan Kaloh. Že do konca leta bomo, če bo šlo vse kot po tekočem traku, videli Logarjevo novo stranko, ki »nikakor ne bo esdeesov satelit.«

Da to še ni dovolj je svojo stranko napovedal Karl Erjavec, ki je letos že dodobra prevetril politično srenjo z izjavo: »Nimam nobene potrebe, da bi se ponovno potrjeval v politiki, vendar glede na to, da pač kamorkoli grem, ni važno, ali grem v Mercator ali pa na teniško igrišče, me ljudje ustavljajo, pravijo: ‘Karl, pogrešamo te.’«

Ob tej bi misli povprečnega volilca verjetno pobegnile v eno izmed njegovih mnogih izjav, ki je v preteklosti nasmejala javnost in zvito prikrila vse spodrsljaje, ki jih je doživel nekdanji predsednik DeSUSa in minister za obrambo. A glede na Medianino anketo, v kateri so vprašali, kateri novi stranki ne bi zaupali, je kar 83 odstotkov vprašanih odgovorilo z Erjavčevo stranko.

Na drugem mestu se je znašla stranka Pavla Ruparja, za katero se je izkazalo, da je bolj ali manj spodletel poskus na političnem globusu, ki je skušala zapolniti luknjo po destrukciji stranke DeSUS. O destrukciji v Ruparjevi stranki Glas upokojencev pa piše tudi portal necenzurirano, ki omenja sporno porabo donacij, razkol znotraj stranke in druge sumljive posle.

Tretje mesto sicer resda zaseda stranka Anžeta Logarja, a je istočasno tudi na prvem mestu pri med strankami, ki bi jim namenili svoj glas. Pri tem mu na drugem, skoraj 21 odstotkov, oziroma četrtem mestu neželenih, 57 odstotkov, sledi Vladimir Prebilič. Slednji sicer (še) ni priznal oz. potrdil težnje po ustanovitvi stranke, a so ugibanja prišla že do mere neizogibnosti.

»Če bi se to kdaj zgodilo, bo moj pogoj ta, da razni ekstremni pogledi niso tisti pogledi, ki jih v političnem prostoru ta trenutek potrebujemo. Sam v tem trenutek ne sodelujem v ustanavljanju nobene politične stranke, tudi se ne bom včlanil v nobeno od teh, ki jih zdaj nekateri ustanavljajo,« je za TV Slovenija povedal Prebilič.

Med željnimi nove stranke je tudi Marko Lotrič, predsednik Državnega sveta. Ta podobno kot Erjavec zbira podpise za ustanovitev nove stranke. »Kolikor jaz vem, g. Lotrič ustanavlja svojo stranko, mislim, da ima v decembru ustanovni kongres,” je o tem v Odmevih povedal Anže Logar.

Koliko prostora daje prepir med Toninom in Janšo?

Bolj kot nastanek novih strank pa v oči bode, vsaj za zdaj dokončen, razpor med Toninovo NSi in Janševo SDS. Čeprav se zdi z izjemo Logarjeve stranke malo verjetno, da bi si katera od preostalih priborila dobršen del pogače, se večina nahaja bolj na desnosredinskem političnem polu.

Iz ankete je razvidno, da Logarjeva stranka skorajda polovično črpa iz bazena volivcev obeh omenjenih strank. Enako je z Ruparjevo in Lotričevo, izpostaviti pa je treba še Petra Gregorčiča, ki je izstopil iz SLS – tudi tu nova stranka? Pri tem je izjema Vladimir Prebilič, ki črpa iz bazena SD, Gibanje Svoboda in NSi.

Vsaka stranka spada v tisto sredinsko polje, ki se v začetku obnaša kot otrok, ki prvič stopi na slovensko-italijansko mejo v Novi Gorici in skače levo in desno, dokler ne ugotovi, da je na eni strani mogoče vse res lepše, ker sta tam oče in mati s kepico sladoleda. V navdihu novic zadnjih dni se lahko uporabi tudi primerjava z jedrsko energijo ali bolje rečeno močvaro radioaktivnih odpadkov, pri kateri lahko le upamo, da se ne bo razširila na naše sveže in čudovite slovenske gobice. Te lahko hitro postanejo zelene mušnice.

Pa vi, katero novo stranko ali politika bi volili, če bi bile volitve danes?

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKaj sta Sodoma in Gomora?
Naslednji članekZgodovinski dan za Egipt! Kar sto let so se trudili za ta uspeh
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.