Koliko bo vlada odštela za nakup dveh helikopterjev?

Policijski helikopter
Policijski helikopter Foto: on policija

Vlada se je odločila, da je nakup helikopterjev za izvajanje nujne medicinske pomoči nujen. Tako je projekt uvrstila v veljavni Načrt razvojnih programov 2024-2027. Koliko bo državo stal nakup dveh helikopterjev?

Nakup namenskih helikopterjev za nujno medicinsko pomoč

Ministrstvo za notranje zadeve bo izvedlo aktivnosti za nakup dveh namenskih helikopterjev. Vlada je namreč odločila, da se helikopterska nujna medicinska pomoč, medbolnišnični helikopterski prevozi in helikopterski prevozi otrok v inkubatorjih dolgoročno izvajajo kot državna aktivnost z zrakoplovi Policije.

Helikopterji, ki izvajajo nujno medicinsko pomoč, morajo kateri koli del države doseči v 15 do 20 minutah. Analiza je pokazala, da bi intervencijo helikopterja potrebovali pri 1275 intervencijah letno

Že junija letos je ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel dejala, da bo država dobila namensko floto helikopterjev in tako vzpostavila pogoje za delo v bazah, kar bo omogočilo hitrejše in bolj učinkovito reševanje življenj: »To pomeni nadgradnjo nujne medicinske pomoči in lahko skrajša čas prihoda pacientov v ustrezno bolnišnično oskrbo, kar bistveno izboljša možnost preživetja pri hudo bolnih in poškodovanih.«

Celoten projekt bo znašal 37,5 milijonov evrov

Za izvedbo investicije nakupa dveh namenskih helikopterjev so se iz splošne proračunske rezervacije za investicije zagotovile pravice porabe v višini 7,96 milijona evrov za leto 2024.

Vrednost celotnega projekta do konca leta 2027 pa je postavljena pri 37,5 milijonih evrov.

Pravice porabe so načrtovane tudi s predlogom proračuna za leti 2025 in 2026, in sicer tako za nakup helikopterjev, kakor tudi ostalih stroškov policije, vezanih na izvajanje HNMP.

Prenosna medicinska oprema in pripomočki za delo medicinskih ekip HNMP se bodo nabavili v ločenem postopku. Za zagotovitev sredstev je zadolženo Ministrstvo za zdravje.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekDokazan obstoj nove vrste morskih plazilcev prazgodovine
Naslednji članekZakaj najdemo več majevskih ruševin kot v preteklosti?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.