Božični sejmi 2024: Kdaj evropska mesta odprejo svoje sejme?

View of the old town square of Prague, Czech Republic, during winter time with the traditional Christmas Market under snow
Foto: SHansche iz iStock

Božični čas se približuje in z njim se ponujajo priložnosti za druženje z najbližjimi, nakupovanje unikatnih izdelkov ter doživljanje predbožičnega vzdušja. Ponovno se boš lahko razveselil lučk, okrašenih ulic, božične glasbe, vonja po kuhanem vinu in pecivu, ki ustvarijo nepozabno praznično vzdušje. Če se vsega naštetega zgoraj zelo veseliš, ti svetujemo, da se odločiš za obisk božičnih sejmov, ki so organizirani po večjih evropskih mestih. Odvijajo se na čudovitih zgodovinskih lokacijah, kar še poveča njihov čar. Preberi si vodič o najbolj prepoznavnih sejmih, ki ti bo pomagal pri odločitvi, katerega obiskati to leto.

Najbolj priljubljeni sejmi med Slovenci

1Dunaj, Avstrija

Christmas Market Vienna, traditional market at Vienna Town Hall in December
Božični sejem pred Mestno hišo na Dunaju Foto: pressdigital iz iStock
  • Datum sejma: 16. 11. do 24. 12.

Dunaj, prestolnica Avstrije, se v adventnem času prelevi v pravljično deželo. Številni božični sejmi, ki se razprostirajo po mestu, očarajo obiskovalce s svojim čarobnim vzdušjem, bogato kulinarično ponudbo in tradicionalnimi običaji. Glavni sejem se odvija pred Mestno hišo in veličastno palačo Schönbrunn. Ob koncih tedna pred mestno hišo potekajo koncerti, na katerih sodelujejo mednarodni pevski zbori. Pred mestno hišo se širi vonj po pečenem kostanju in pečenem krompirju ter razni ustvarjalni tečaji izdelovanja piškotov in sveč.

2München, Nemčija

Munich, Germany - December 18th, 2017: people and sales booth at the christmas market in Munich, Germany. the munich christmas market takes place annually on the marienplatz and the surrounding streets and is famous for its stalls selling arts and crafts. directly on the marienplatz the old city hall forms the background.
Foto: FooTToo iz iStock
  • Datum sejma: 27. 11. do 24. 12.

München, bavarska prestolnica ima glavni sejem na Marijinem trgu (Marienplatz). Je osrednji trg Münchna in hkrati tudi srce njegovega božičnega dogajanja. Obdan z lepo okrašeno novo gotsko mestno hišo, ta sejem ponuja tradicionalno bavarsko vzdušje. Na trgu je visoko božično drevo, ki ga osvetljuje na stotine lučk. Okrog drevesa so stojnice, kjer lahko uživate v bavarskih dobrotah, kot so medenjaki (Lebkuchen), pečen kostanj in kuhano vino. Za tiste, ki želijo okusiti klasično bavarsko kuhinjo, je na trgu na voljo vrsta specialitet, vključno s klobasami s kislim zeljem in hrustljavimi prestami ter jabolčnim štrudlom in cmoki.

3Gradec, Avstrija

View from city hall Rathaus to Christmas market Christkindlmarkt on main square with landmark Uhrturm in Graz, Styria, Austria
Trg pred Mestno hišo v Gradcu Foto: photoflorenzo iz iStock
  • Datum sejma: 22. 11. do 24. 12.

Gradec, mestece v Avstriji, oddaljeno le dve uri vožnje z avtom, ravno tako slovi po bogati praznični okrašenosti. Glavna božična tržnica se nahaja na trgu Hauptplatz pred mestno hišo. Tam stoji tudi veličastno božično drevo. Od mestne hiše do božičnega drevesa se razprostira čarobno sprehajališče med adventnimi hiškami, po katerih plešejo pravljične božične svetlobne projekcije.

4Salzburg, Avstrija

Salzburg, Austria. Christmas Market in the old town.
Foto: SCStock iz iStock
  • Datum sejma: 21. 11. do 1. 1.

Gre za enega najstarejših adventnih trgov, ki ima svoje korenine v 15. Stoletju. Glavni božični sejem se nahaja na Residenzplatzu, pred veličastno katedralo. Tukaj boste našli številne stojnice z ročnimi izdelki, lokalnimi specialitetami in seveda toplim kuhanim vinom. Zbori izvajajo tradicionalne adventne pesmi, na trgu pa so na voljo klasični avstrijski prigrizki, kot so maroni (pečen kostanj) in kandirani mandlji.

5Budimpešta, Madžarska

Christmas market at Saint Stephen Basilica in Budapest, with festive lights and holiday charm,  Hungary
Božični sejem pred baziliko sv. Štefana Foto: Balate Dorin iz iStock
  • Datum sejma: 17. 12. do 1. 1.

Božični sejem, ki več let navdušuje, se nahaja pred baziliko sv. Štefana. Poskusil boš lahko madžarske medene piškote in se ogrel s krožnikom madžarskega golaža. Na voljo so rokodelski izdelki, 3D svetlobni šov, projiciran na pročelje bazilike svetega Štefana, ter impresivna ponudba žive glasbe, kot so folk, blues, jazz in soul. Obvezno moraš poskusiti tradicionalno madžarsko sladico Kürtőskalács ali sladki dimnik, iz kvašenega testa, posutega s sladkorjem in cimetom in sladkimi prelivi, ki jo prodajajo na vsakem vogalu.

6Praga, Češka

Trdelnik, typical Czech dessert, with cream and strawberry, Old Town Square in Prague
Trdelnik, tradicionalno češko pecivo Foto: Gianmarco Dettori iz iStock
  • Datum sejma: 30. 11. do 6. 1.

Praga je lepa v vsakem letnem času, v božičnem času pa je v tem mestu posebno vzdušje. Med turisti je zelo priljubljen božični sejem na Staromestnem trgu, saj je obdan z zgodovinskimi zgradbami. V središču božičnega sejma je na mestnem trgu je 24-metrska smreka, nato pa je okrašena z rdečimi in zlatimi bleščečimi okraski, zvezdnimi okraski in 100.000 LED lučkami. Stojnice ponujajo pestro izbiro tradicionalne češke hrane (ribjo juho, klobaso s kruhom in gorčico), tople alkoholne pijače in slaščice (npr: trdelnik, ki je različica madžarskega Kürtőskalács – sladki dimnik). Tu boste našli vse običajne izdelke za polnjenje zalog, vključno z ročno izdelanimi okraski za drevesa in tradicionalnimi izdelki, kot je češko pihano steklo.

7Bratislava, Slovaška

Bratislava Christmas market, Slovakia
Foto: e55evu iz iStock
  • Datum sejma: 23. 11. do 22. 12.

V mestnem središču so tri glavne lokacije, kjer lahko najdete stojnice s hrano in pijačo ter majhne trgovinice: Glavni trg, Hviezdoslavov trg , Bratislavski grad.

Glavni trg je tudi glavno mesto z več deset stojnicami, kjer lahko najdete tradicionalno hrano in pijačo pa tudi ročno izdelana slovaška darila. V kotu trga, tik ob odru, na katerem se vsak konec tedna odvijajo glasbeni nastopi, stoji veliko božično drevo.

Tradicionalne dobrote, ki jih preprosto moraš poskusiti so, Ciganska pečenkato je piščančji, goveji ali svinjski zrezek v kruhku, običajno z gorčico in čebulo, Lokse – tanke pečene krompirjeve palačinke, običajno postrežene z mastjo in račjimi jetri ali v številnih sladkih različicah, npr. z nutelo, marmelado, medom itd, Zemiakove placky debele ocvrte krompirjeve palačinke in Chlieb s mastou – klasični kruh z gosjo mastjo in čebulo.

8Zagreb, Hrvaška

Zagreb christmas ice park evening view, capital of Croatia
Foto: xbrchx iz iStock
  • Datum sejma: 30. 11. do 7. 1.

Kot češnjo na vrhu torte, bi za na konec izpostavila zagrebški advent, ki je bil tri leta zapored (2016, 2017 in 2018) razglašen za najboljši božični sejem v Evropi. Osrednji trg v Zagrebu, Trg bana Jelačića, je središče dogajanja, kjer se nahaja velika božična jelka in številne stojnice. Na trgu je postavljen oder, kjer pogosto nastopajo tradicionalne hrvaške glasbene skupine. Značilni del adventnega doživetja, so fritule, majhni ocvrti krofi, postreženi s sladkimi prelivi. Še ena priljubljena specialiteta je sarma – zeljni zvitki, polnjeni z mešanico mletega mesa in riža, ki se kuhajo v bogati paradižnikovi omaki.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.