Dokazan obstoj nove vrste morskih plazilcev prazgodovine

Ichthyosaurus Fossil
Foto: dgero iz iStock

Paleontološki svet je bogatejši za novo vrsto morskega plazilca, ki je na našem planetu živel pred približno 125 milijoni let. Velikan morja spada je seveda ihtiozaver, ki spada v rod oftalmozavrov Platyperygius.

Odkritje 125 milijonov let starega ihtiozavra

Ti ihtiozavri so se po vsem svetu pojavili pred približno 170 milijoni let, po izginotju večine drugih linij ihtiozavrov po koncu toarskega obdobja, t.j. 174 milijoni let. Znani sta dve liniji oftalmozavridov; ena vključuje dva rodova: Aegirosaurus in Ophthalmosaurus, druga pa tri rodove: Brachypterygius, Caypullisaurus in Platypterygius. Na novo potrjena vrsta, Platypterygius elsuntuoso, spada v slednjega.

Oftalmozavri so družina ihtiozavrov. Bili so morski plenilci v srednji oz. pozni Juri, ki so spadali v družino ihtiozavrov. Znani so bili predvsem po velikanskih očeh.

Ta morski plazilec je plaval v zgodnjih baremskih morjih pred približno 125 milijoni let. »Morfologija novega vzorca se ujema z diagnostičnimi značilnostmi Platypterygiusa, kar podpira njegovo vključitev v ta rod,« je povedala glavna avtorica dr. María Páramo-Fonseca s svojimi kolegi iz kolumbijske univerze.

»Razlike, opažene med vzorcem in vsemi drugimi vrstami Platypterygius, podpirajo postavitev nove vrste, Platypterygius elsuntuoso,« pravi strokovnjakinja, ki je z ekipo več let preučevala ostanke, ki so bili najdeni že pred četrt stoletja.

Shonisaurus Ichthyosaur was an enormous marine reptile that hunted prey such as Cymbospondylus in the Late Triassic Period.
Foto: CoreyFord iz iStock

Ostanki najdeni že leta 1999

Fosilizirane ostanke mladoletnega ali pododraslega Platypterygius elsuntuoso so raziskovalci zbrali že leta 1999. Primerek je sestavljen iz skoraj celotne lobanje, nekaterih aksialnih elementov, vključno z osjo atlasa in nekaj vratnih vretenc, levega korakoida in nekaj falang.

»Vzorec je bil najden na hribu La Cabrera, severozahodno od Villa de Leiva (Boyacá, Kolumbija), kjer izvira Arcillolitas abigarradas, član formacije Paja,« so povedali paleontologi. Čeprav ni bilo mogoče določiti natančnega položaja bitja, so bili v isti konkreciji že najdeni podobni primerki in nekateri od njih so bili predhodno identificirani kot Acanthoptychoceras.

Raziskovalci so izvedli morfološke primerjave Platypterygius elsuntuoso z drugimi ihtiozavri iz krede in pozne jure.

»Ugotovili smo, da je Platypterygius rod, ki ga odlikuje značilna struktura sprednjih okončin in posebna kombinacija značilnosti lobanje,« so povedali.

Spremenili so njegovo diagnozo in priznali naslednje vrste: Platypterygius platydactylus, Platypterygius americanus, Platypterygius australis, Platypterygius hercynicus, Platypterygius sachicarum, Platypterygius birjukovi in ​​novo vrsto Platypterygius elsuntuoso.”

»Platypterygius je bil kozmopolitski rod, ki se je razširil, ko je osvojil vode oceanov in morij zgodnje do zgodnje pozne krede

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

VIREarth Science Research Journal
Prejšnji članek»Fojbe so mitologija,« meni Vatovec, ostro se je odzval Janez Janša
Naslednji članekKoliko bo vlada odštela za nakup dveh helikopterjev?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.