Zdravilne lastnosti brokolija

A bowl of cooked green broccoli with sea salt, shot from above on a dark wooden rustic texture with a place for text
Foto: Plateresca iz iStock

Ob besedi brokoli verjetno pomisliš na uravnoteženo prehrano in zdrav življenjski slog, morda na fitnes in zelenjavo. Je brokoli res sinonim za zdravje? Čeprav nobeno živilo samo po sebi ni zdravo in je najboljša raznovrstna prehrana, brokoli vsebuje veliko mikrohranil, ki pozitivno vplivajo na zdravje. Preberi si, katere pozitivne učinke prinaša uživanje brokolija, in poskrbi, da ga redno vključiš v obroke.

Je bogat vir mikrohranil

Brokoli je odličen vir vitaminov C, K in A ter mineralov, kot so kalcij, kalij in železo. Poleg tega v brokoliju najdeš veliko antioksidantov, ki telo ščitijo pred oksidatnivnim stresom in zmanjšujejo vnetne procese. Najpomembnejši antioksidanti v brokoliju so flavonoidi, β-karoten ter vitamina C in E. Je tudi vir prehranskih vlaknin, ki pomagajo pri prebavi, ohranjanju zdravega prebavnega sistema in občutku sitosti. Tudi vlaknine povezujemo z znmanjšanjem vnetnih procesov v telesu.

Znižuje krvni tlak

Križnice oziroma kapusnice so skupina zelenjave, ki so ime dobile po kižni obliki cvetov. Poleg brokolija sem spadajo še cvetača, brstični ohrovt, zelje in nekatere druge vrste zelenjave. Ljudem s povišanim krvnim tlakom pomagajo pri zniževanju le-tega. Za ta učinek so ključne spojine iz skupine glukozinolatov, ki jih najdemo skoraj izključno v križnicah. Brokoli, zelje, ohrovt in cvetača so zato pri nižanju krvnega tlaka učinkovitejši od korenja, krompirja, sladkega krompirja in buč.

To je potrdila tudi raziskava, objavljena v znanstveni reviji BMC Medicine.Tudi nitrati in vitamin K, ki se nahajajo v brokoliju, lahko pomagajo pri nižanju krvnega tlaka. Uravnavanje krvnega tlaka pa je pomembno za zdravje srca in preprečevanje srčno-žilnih bolezni. Verjetnost hipertenzije oziroma povišanega krvnega tlaka s starostjo narašča in je glavni dejavnik tveganja za srčne bolezni. Za dolgoročne pozitivne učinke je priporočljivo, da brokoli ali druge predstavnike križnic uživaš večino dni v tednu.

cruciferous vegetables, cauliflower,broccoli, Brussels sprouts, kale in wooden bowl, reducing estrogen dominance, ketogenic diet
Foto: SewcreamStudio iz iStock

Deluje protivnetno

Vnetje je naraven odziv imunskega sistema, ki ščiti telo pred poškodbami, okužbami in drugimi škodljivimi stresorji. Kljub temu je kroničen stres nevaren in je lahko vzrok številnih bolezni, vključno z artritisom, nekaterim vrstam raka in srčno-žilnimi boleznimi. Sulforafan, spojina, ki je naravno prisotna v brokoliju, je povezana z zmanjšanjem vnetnih procesov v telesu.

Poskrbi za zdravo prebavo in olajša nadzorovanje telesne teže

Visoka vsebnost vlaknin v brokoliju pripomore k boljši in redni prebavi ter pomaga pri vzdrževanju zdrave črevesne mikroflore. Vsebnost vlaknin pa skupaj z nizko kalorijsko gostoto poskrbi za občutek sitosti, kar pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov in nadzorovanju telesne teže. Redno uživanje brokolija torej pripomore k zdravemu metabolizmu.

Dieting healthy eating slim down weight control concept. Closeup green broccoli with measuring tape on white scales
Foto: Anetlanda iz iStock

Podpira zdravje kosti in oči

Pregledni članek, objavljen julija 2023, poleg vseh že naštetih pozitivnih lastnosti brokolija izpostavlja še zdravje kosti in oči. Brokoli je namreč rastlinski vir kalcija, ki je ključen za zdravo rast kosti in preprečevanje osteoporoze. Poleg kalcija vsebuje še vitamin K, ki prav tako igra pomembno vlogo pri ohranjanju zdravih kosti. Za zdravje oči pa so ključni antioksidanti in vitamin A. Ti lahko preprečijo celo nastanek sive mrene in s starostjo povezano degeneracijo mrežnice.

Kljub zdravju nepriljubljen

Brokoli kljub vsem naštetim pozitivnim učinkom ni preveč priljubljen. Globalno gledano križnice  predstavljajo manjšino vse zaužite zelenjave in so celo najmanj zastopana skupina zelenjave v prehrani. Je kriva zelena barva, struktura brokolija ali okus? V vsakem primeru se ga splača pogosteje vključiti v prehrano. Če se ti zdi neokusen, ga vključi v kako jed, na primer v omako za testenine, v juho ali pa kiš. Lahko preizkusiš tudi spodnji stir fry s piščancem.

Chicken And Broccoli Stir Fry | Chicken stir fry with vegetable
VIRBroccoli: A Multi-Faceted Vegetable for Health: An In-Depth Review of Its Nutritional Attributes, Antimicrobial Abilities, and Anti-inflammatory Properties
Prejšnji članek5 zanimivosti o rastlinah, ki jih zagotovo ne poznate
Naslednji članekBožični sejmi 2024: Kdaj evropska mesta odprejo svoje sejme?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.