Ljubljanski teden mode: Umetnost, inovativnost in trajnost (#reportaža)

LJFW
Foto: Marko Delbello Ocepek on LJFW

Konec tedna se je zaključila že 15. edicija Ljubljanskega tedna mode (LJFW). Največji modni festival pri nas je tudi letos navdušil s celo bero inovativnih novih kolekcij, trajnostno naravnanostjo in odprtostjo modnega sveta do različnih ciljnih publik in trendov.

V Centru Rog, kjer je potekalo glavno dogajanje, smo lahko vse dni trajanja festivala spremljali navdihujoče modne revije, ki so na pisti pokazale širok spekter raznovrstnih stilov in kulturnih vplivov.

Odmevna sodelovanja na LJFW

Letošnje posebnosti festivala so predstavljala mednarodno gostovanje Srbije in Madžarske, kjer so se v skupnem preseku predstavili eni izmed osrednjih modnih oblikovalcev iz teh držav, poleg tega smo lahko spremljali tudi modne revije mladih modnih oblikovalcev Fakultete za dizajn in Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani.

LJFW
Zelo odmevno je bilo tudi sodelovanje beograjskih modnih oblikovalcev. Foto: Jure Makovec on LJFW

Dogajanje ob modnih pistah je že po pravilu polno zvenečih slovenskih imen, ki si od blizu in daleč vedno radi ogledajo najnovejše trende na področju slovenskega oblikovanja. Tokrat je bilo pestro tudi na sami modni brvi. Meddrugim smo na njej lahko videli igralke Katarino Čas, Jožico Avbelj, Tino Vrbnjak in Mašo Kagao Knez, nekdanjo Miss Universe Slovenije Natašo Pinoza in druge. Že prvi dan je po njej zaplesala tudi Katarina Venturini: »Ko sem slišala, da je bila navdih za kolekcijo JKH Identity Helena Vurnik, vabila Julije Kaje Horvat nisem mogla zavrniti. Zaplesala sem dunajski valček, kot poklon Heleni in oblikovalki. Sicer sem prvič na LJFW in moram pohvaliti vzdušje, res mi je bilo lepo in počutila sem se zelo sprejeto,« je po reviji dejala Katarina.

LJFW
Po modni pisti je zaplesala Katarina Venturini. Foto: Marko Delbello Ocepek on LJFW

Nabor modelov potekal pod budnim očesom Tomaža Miheliča

Modne zamisli odlično interpretirajo modeli. Tokrat je na LJFW sodelovalo 32 stalnih modelov, oblikovalci pa so nabor bogatili tudi s svojimi izbirami. Tomaž Mihelič je bil vodja izbora modelov za LJFW in kot vsa leta doslej, so tudi letos organizatorji pobirali številne pohvale za nabor modelov: »Tokrat lahko na pisti vidimo jagodni izbor vseh preteklih let. Z nami so vsi tisti, ki so se kalili na tej modni pisti, recimo Andreja Slavič, Pia Bernjak, Nika Gomezel … A zavedamo se, da smo tu z istim ciljem, to, da pri delu neizmerno uživamo. Imamo zelo raznolik nabor modelov, veseli me, da nismo podlegli iskanju senzacij. Iščemo ljudi, ki se znajo poistovetiti z obleko, ki jo nosijo. Začutijo, kaj je oblikovalec želel sporočiti, in se znajo ob delu tudi zabavati. Življenje je preresno, moda pa je poligon tisočerih barv, vzorcev in materialov, naj bo naš cilj, da jih porabimo za lastno dobro počutje! In ta igrivost, radoživost in sproščenost je tudi čutiti v našem zakulisju.«

LJFW
Vajeti v naboru modelov je tudi letos držal Tomaž Mihelič. Foto: Marko Delbello Ocepek on LJFW

Tonemo

Zaključek prvega dne je popestril pevec novomeške zasedbe MRFY Gregor Štrasberger – Štras, ki je ob vznožju revije oblikovalca LUDUS, predstavil najnovejši singel skupine z naslovom Tonemo. Ta je izvrstno orisal temo Ludusove kolekcije TRAJNO ČRNA III, ki je vsebovala prenovljene različice najbolje prodajanih kosov blagovne znamke v skrbno izbranih črnih odtenkih. »Za takšne dogodke in nastope se vedno uredim, čeprav sem v običajnem življenju zelo preprost. Spremljam dogajanje na modni sceni, sploh mlajše oblikovalce, saj smo kot band zelo odprti za tovrstna sodelovanja,« je o modnem sodelovanju povedal Štras.

LJFW
Štras je zaključil dogajanje uvodnega dne. Foto: on LJFW

Pomembno je podpirati slovenske oblikovalce

Podporo oblikovalcem sta prišli izkazat tudi modna oblikovalka Maja Ferme in igralka Zala Djurić, ki smo ju lahko zasledili v publiki. Obe veljata za veliki modni navdušenki. »Prišla sem izkazat podporo kolegom oblikovalcem. Vemo, kakšno je zakulisje izdelave kolekcij, zato čestitke prav vsakemu med njimi. LJFW je dogodek, ki slovensko modno oblikovanje postavlja na svetovni modni zemljevid,« je prve vtise o LJFW sklenila Maja Ferme. Zalo Djurić, ki je bila letos tudi ena izmed ambasadoric Tedna mode, še posebej navdušuje balkanska moda: »Podpiram slovenske oblikovalce, ne le nocoj, redno obiskujem tudi LJFW trgovino, saj za dogodke, sploh pa tiste v tujini, vedno izberem kreacije domačih oblikovalcev. Nocoj sem si recimo izbrala OsèRosè. Je pa vzdušje nocoj res pompozno in ta gneča potrjuje, da je organizatorjem spet uspelo. Čestitke

LJFW
Zala Djurić je bila navdušena nad novimi modnimi kreacijami. Foto: Marko Delbello Ocepek on LJFW

Oobčudovali smo lahko raznolike modne kreacije

Uvodoma smo lahko spremljali bogato paleto stilov. Od prefinjene elegance do drznih eksperimentov. Oblikovalci so se poigravali z nenavadnimi kroji, materiali in barvami. Poudarek je bil na trajnostni modi in inovativnih pristopih k oblikovanju.

KISS THE FUTURE: Dress yourself up

Blagovna znamka Tanje Pađan nas je popeljala v svet igrivega preoblačenja in lahkotnosti, pri čemer so oblačila ustvarjena iz odpadnega blaga. Je barvito povabilo k eksperimentiranju z identiteto, obenem pa izziv, kako lahko s trajnostnim pristopom ustvarimo nekaj svežega in zabavnega.

JKH IDENTITY: Helena

Julia Kaja Hrovat raziskuje skrivnostno življenje Helene Vurnik, umetnice in žene arhitekta Ivana Vurnika, ki je pomembno prispevala k slovenski kulturni dediščini. Preplet narodnih simbolov, slovenske trobojnice in secesijskih vplivov ustvarja avtentično modno zgodbo. Oblačila so izdelana iz naravnih, ponovno uporabljenih materialov, ki so našli nov namen in obliko. Julia Kaja Hrovat je ob tem poudarila: »V vsaki izmed nas se skriva Helena, ženska polna talentov in goreče želje po uspehu. V kolekciji raziskujem, kaj je v preteklosti pomenilo biti ženska, ki je želela uspeti, in kaj to pomeni danes. Je poklon vsem ženskam, ženski energiji, ženskim talentom, poklon vsem ženskam, ki so, si in si upajo. Naravni materiali, vonj secesije, odtenki zlate in tekstil, ki je nekoč krasil slovenske domove, nabran s podstrešij in bolšjih sejmov, dobi nov namen, novo obliko in ustvarja občutek domačnosti. Domačnost pa se izraža tudi v izbiri obutve – copati iz ostankov materialov kolekcije.

BOLOT: Bow your way

Blagovna znamka Bolot je brez sezonska, počasna modna znamka, ki dela s preostanki tkanin in proizvaja po naročilu. Skozi prefinjene, visoko kakovostne kose, kjer so pentlje osrednji motiv, prinaša igrivost in veselje. Kolekcija se ponaša s paleto v odtenkih nude, črne, bele in modre, ki v kombinaciji z razkošnimi teksturami izraža sodoben, lahkoten duh in nežno lepoto.

MASS: Najnovejši trendi obutve

Čeprav se je zdelo, da bo kolekciji čevljev med večinoma razstavljenimi oblačili težko pritegniti pravo pozornost, je Mass na pisti pokazal najbolj vroče trende letošnje jeseni in zime, ter z določenimi kosi uspel navdušiti. Med njimi izstopajo čevlji v stilu Mary Jane, retro superge in lakasti modeli, ki združujejo udobje in eleganco. Posebno pozornost so pritegnili tudi okrašeni modeli s kamenčki, idealni za elegantne priložnosti. Kolekcija je vključevala širok nabor znamk, kot so Steve Madden, Liu Jo, Tamaris, Guess, Puma.

ALMIRA SADAR: V gozdu

Almira Sadar je navdušila s svojo unikatno mešanico urbanih oblačil, izdelanih z ročnimi tehnikami, in poudarkom na trajnosti. Navdihnjena z naravo, zlasti gozdnimi stezami in skritimi pogledi, je kolekcija prepletla lokalno tradicijo z modernim stilom. Prepoznavna vizualna identiteta Almire Sadar znova poudarja osebno noto in čustveno povezanost z oblačili. »V modi so mi najbolj všeč nepričakovanosti, hitre spremembe, sodelovanja … Na LJFW pa je vedno lepo družiti se tako z oblikovalci kolegi kot z mlajšimi oblikovalci, ki širijo svežo ustvarjalno energijo,« je po dogodku povedala Almira Sadar.

SARI VALENCI: Heathers

Navdihnjena s prizori iz kultnega filma Heathers, kolekcija slavi mladostno svobodo in emancipacijo. Oblačila so združila igrivost in unikatne podrobnosti, kjer so bose ženske v travi postale simbol svobode in umetniške drznosti.

PETJA ZOREC: SS25; Tamara

Protagonistka kolekcije, Tamara, je svetovljanka, ki združuje vplive različnih zgodovinskih obdobij in kultur v nepričakovanih barvnih kombinacijah in unikatnih silhuetah. Kolekcija se poigrava z nasprotji ter se prilagaja univerzalnemu posamezniku. Petja Zorec je dokazala, da njena moda presega spolne specifike in izraža osebno identiteto skozi sofisticirane tekstilne tehnike. »Bolj kot trendi se odzivam na redke stvari, ki me še uspejo navdušiti v poplavi praznine in niso zgolj posledica najrazličnejših kalkulacij. V zadnjem času so to npr. stare rokodelske najdbe na bolšjih sejmih, na področju oblikovanja oblačil pa projekti, ki nastajajo pod taktirko JW Andersona in njegovega genialnega uma,« je povedala Petja Zorec o tem, kje najde navdih za svoje ustvarjanje.

BELGRADE FASHION WEEK: Regionalna povezava skozi modo

Teden mode v Beogradu – BELGRADE FASHION WEEK – je eden vodilnih modnih dogodkov v regiji, ki združuje najpomembnejše srbske oblikovalce, modne znamke in priznane mednarodne blagovne znamke. Najpomembnejši vidik Tedna mode v Beogradu je promocija trajnostne in etične mode, kar je tudi navdihnilo nastanek oblikovalskega kolektiva BFW. Na LJFW smo videli kose naslednjih znamk: DEJANA MOMČILOVIĆ, NEO DESIGN, LILY TAILOR, VESNA KRACANOVIĆ. Nenad Radujević, direktor BFW: »Veseli me, da smo spet v Ljubljani, in da smo z LJFW vzpostavili tako plodno sodelovanje in izmenjavo. Tokrat smo v Ljubljano pripeljali štiri oblikovalce z malimi kolekcijami, ki pa nosijo izrazit pečat beograjske šole oblikovanja.«

LUDUS: Trajno črna III

Ob praznovanju 15. obletnice je Ludus, trajnostna znamka brez oznake spola iz Skopja, predstavil kolekcijo Permanent Black III, ki prinaša prenovljene različice najbolj ikoničnih kosov, izdelanih iz 100 % naravnih materialov, v skrbno izbranih črnih odtenkih. Dragan Hristov, kreativni vodja, skozi minimalistične, monokromatske silhuete izraža estetsko poezijo in politična prepričanja, ki Ludus opredeljujejo že od nastanka.

Glavna nagrada WOW v roke modne znamke JSP

Sklepni dan Ljubljanskega tedna mode so podelili tudi posebno nagrado WOW. Komisija, ki so jo sestavljale: Nataša Hrupič (modna oblikovalka), Andreja Japelj (oblikovalka prostorov), Maša Kljun (TV urednica), Melani Mekicar (voditeljica in igralka), Miša Molk (TV novinarka in voditeljica) in Barbara Žnidar (svetovalka), je bila pri odločitvi soglasna. Nagrado LJFW WOW za najboljšo kolekcijo, ki ni izstopala zgolj po estetiki, temveč je uspela ustvariti celovit svet, v katerem se prepletata oblikovanje in pripovedna moč, je prejela modna znamka JSP, pod katero ustvarjata sestri Svetlana in Jelena Proković.

Ostali prejemniki nagrad so: Gaja Zadravec, Fakulteta za dizajn (najboljša študentska kolekcija), Anže Orešnik in Pia Wallner, Naravoslovnotehniška fakulteta (najboljša študentska kolekcija), Pia Šilec (nagrada Zoofe), Made in Anselma in Kiss the future (sustainability WOW), Maja Štamol (WOW love).

LJFW
Modna znamka JSP je prejela glavno nagrado festivala. Foto: Marko Delbello Ocepek on LJFW

Zaključna misel o 15. Ljubljanskem tednu mode je pripadla Denu Baruci, direktorju Zavoda LJFW: »15. edicija Ljubljanskega tedna mode, ki smo jo letos z ekipo LJFW uspešno izpeljali, nosi v sebi posebno simboliko prehoda, rasti in nadgradnje. Kot direktor Zavoda LJFW vidim to izdajo kot ključni mejnik, kjer smo prepletli več kot le modne smernice – letos smo poudarili trajnost, lokalno ustvarjalnost in našo predanost iskanju svežih talentov, ki bogatijo domačo modno sceno. Priča smo bili trenutkom, ki so razprli obzorja, ne le v kreativnosti, temveč tudi v povezovanju modnega sektorja kot celote.«

Baruca še dodaja, da LJFW ni več zgolj platforma za predstavitev oblačil, temveč prostor za dialog, prepleten z zgodovino, sodobnostjo in prihodnostjo mode. Številni kosi iz kolekcij, ki smo jih videli na Ljubljanskem tednu mode, bodo že v kratkem na voljo tudi v LJFW shopu v Centru Rog.

 

Prejšnji članekPestra filmska jesen tudi v znamenju 27. Festivala slovenskega filma Portorož
Naslednji članek10 zaskrbljujočih dejstev hitre mode

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.