Univerza v Ljubljani izboljšala svojo uvrstitev med najboljšimi na svetu

Facade of university building at the old town of City of Ljubljana with flags on a cloudy summer day. Photo taken August 9th, 2023, Ljubljana, Slovenia.
Foto: Michael Derrer Fuchs iz iStock

Univerza v Ljubljani se že tradicionalno uvršča na mednarodne lestvice najboljših univerz na svetu. Ena od takih lestvic je t.i. Šanghajska lestvica oz. ARWU 2024. Z objavo nove lestvice je prejela čudovito novico, saj je izboljšala svoj lanski rezultat.

UL se je v letu 2023 uvrstila v skupino univerz med 601. in 700. mestom. Letos pa je uvrščena v skupino univerz med 501. in 600. mestom.

V ocenjevalnih postopkih lestvice je sodelovalo več kot 2500 univerz, ljubljanska pa je izboljšala svoj lanski položaj in se uvrstila v skupino, ki jo je v letih 2020 in 2021 že dosegala.

Mednarodna lestvica THE World University Rankings

Še eno novico pa so prejeli s strani mednarodne lestvice THE World University Rankings 2025, kjer je ohranila mesto v skupini univerz med 801. in 1000. mestom.

S tem se je uvrstila v prvo polovico najboljših univerz na svetu, saj to lestvico sestavlja več kot 2000 univerz.

Svoj rezultat je izboljšala v kategorijah poučevanje in raziskovanje. Daleč najboljša uvrstitev pa je bila v kategoriji prenos znanja, kjer zaseda 518. mesto.

Tri izjemne uvrstitve za ljubljansko univerzo na mednarodnih lestvicah

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekJanša meni, da zadeva Trenta ni kaznivo dejanje
Naslednji članekKdo je Sabrina Ionescu?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.