Hubble razkril spektakularno spiralno galaksijo

Spiral Galaxy in deep spcae, 3D illustration
Foto: alex-mit iz iStock

Teleskop Hubble, ki je z nami že več kot tri desetletja, še naprej odkriva osupljive podrobnosti o vesolju. Nedavno je posnel izjemno podobo spiralne galaksije NGC 6951, ki se nahaja približno 78 milijonov svetlobnih let od Zemlje v ozvezdju Kefej. Ta galaksija ni le običajna spiralna galaksija – je prava tovarna zvezd, saj je v njenem osrednjem delu opaženih veliko področij intenzivnega nastajanja novih zvezd.

Osrednja točka nastajanja zvezd

NGC 6951 sodi v kategorijo prečkasto-spiralnih galaksij, kar pomeni, da ima v svoji strukturi prečko, ki prebada osrednji del galaksije in jo povezuje z njenimi spiralnimi rokavi. Prav ta prečka igra ključno vlogo pri usmerjanju plina in prahu proti osrednjemu delu galaksije, kjer se pojavljajo procesi nastajanja zvezd. V območju okoli galaktičnega jedra, imenovanem prstan zvezdnih izbruhov, so opažene masivne zvezde v nastajanju, kar kaže na visoko stopnjo aktivnosti.

Barvita lepota

Hubble je uspel posneti podobo galaksije v čudovitih barvnih odtenkih, kjer lahko opazujemo mešanico starejših, bolj rumenkastih zvezd v osrednjem delu in mladih, modrih zvezd, ki nastajajo v zunanjih predelih. Galaksija prikazuje pravo dinamiko galaktičnega razvoja, kjer stare zvezde soobstajajo z novimi.

Spiralna galaksija,
Spiralna galaksija, ki jo je našel HubbleFoto: ESA/Hubble & NASA, F. Belfiore, J. Lee and the PHANGS-HST Team on NASA

Pomen odkritja

Študija NGC 6951 je pomembna za razumevanje, kako galaksije razvijajo svoje strukture in kako poteka proces nastajanja zvezd. Tovrstna opažanja pomagajo astronomom bolje razumeti kako zvezde nastajajo in umirajo, ter kako ti procesi vplivajo na evolucijo galaksij.

Teleskop Hubble, ki sodeluje z več observatoriji na Zemlji, je še vedno eno najmočnejših orodij za raziskovanje oddaljenih kotičkov vesolja. Tovrstna odkritja nas opozarjajo na njegovo ključno vlogo pri našem razumevanju vesolja.

Jan Nebec

Junior novinar

VIRNASA
Prejšnji članekV Sloveniji se bo odprla prva trgovina znamke Under Armour
Naslednji članekSol in voda – preprosto zdravilo za otroške prehlade, ki ga podpira znanost
Jan Nebec

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.