Ocena filma: Divja robotka

Divja robotka

Divja robotka je bil z razlogom eden najbolj pričakovanih filmov, saj sloni na priljubljeni in neverjetno odlični istoimenski knjižni predlogi Petra Browna, ki jo lahko prebiramo tudi v slovenskem prevodu. Zgodba o robotki Roz, ki se znajde na otoku polnem živali, in njeni nalogi za majceno gosje jajce, je srca bralcev že osvojila – zdaj bo osvojila še srca gledalcev.

Divja robotka, iz knjige na veliko platno v vsej veličini

Za režijo in scenarij je poskrbel Chris Sanders, ki je v preteklosti poskrbel za animirane naslove Lili in žverca (Lilo & Stitch), Mulan, Kako izuriti svojega zmaja (How to Train Your Dragon) in Krudovi (The Croods). V slovenskih kinodvoranah je na voljo zgolj sinhronizirana različica, a vpogled v izvirno glasovno zasedbo nam razkrije zvezdniški doprinos prečudoviti zgodbi o sožitju tehnologije in narave.

Robotka Roz je del futuristične flote v prihodnosti, ki je ustvarjena za pomoč ljudem. Ko robotka odpre oči, ugotovi, da se je zaradi brodoloma znašla na osamljenem in divjem otoku sredi ničesar. Ker je ustvarjena za pomoč, se trudi na vse pretege najti nekoga, ki bi na otoku potreboval njeno pomoč Po napadih nezaupljivih medvedov, jelenov, rakunov in drugih bitij ugotovi, da se bo morala prilagoditi novemu okolju in se od živali učiti preživetja. Zaradi spleta okoliščin najde zapuščeno gosje jajce, mati prikupnih oposumov v bližini pa ji pove, da je njena naloga zdaj skrb za jajce in gosaka, ki se bo izvalil iz nje. Pri tem ji pomaga lisjak Potuhko, skupaj pa morata zaščiti gosjega mladiča, ki ga poimenujeta Žarko.

Sožitje robota z naravo

Ko so režiserja ob izidu filma povprašali, če bi ga mikala vrnitev v svet z morebitnim nadaljevanjem, je brez obotavljanja pojasnil, da je šlo za delo iz ljubezni s strani vseh vpletenih in bi želeli z veseljem še nekaj časa ostali na otoku z robotko Roz. In ne bi se mogli bolj strinjati z njim in vsemi, ki jih je navdušila zgodba o robotki, ki se spoprijatelji s pisano druščino živali.

DreamWorks in njihov najboljši film?

Divja robotka je eden najbolj srčnih filmov vseh časov. S čudovitim stilom animacije, ki spominja na ročna dela Mijazakijevih mojstrovin, in razigrano glasbeno podlago vzhajajoče zvezde Krisa Browna (Zeleni vitez, Kralj Richard, Ko nas vidijo, The Last Repair Shop) je ustvarjena podlaga za nekaj fantastičnega v svetu filma. S pomočjo zgodbe iz knjige, ki odpira številne tematike, pa lahko v njej uživajo in si solze brišejo tudi najbolj stoični gledalci.

Gre za preprosto in hkrati dih jemajočo zgodbo, ki združi naravo, tehnologijo in čustva v čarobni pustolovščini. Ker uspe filmu precej hitro v robotsko protagonistko vnesti zvrhano mero človečnosti, gledalce hitro dešifriramo nianse umetne inteligence v razmerju z neusmiljenostjo narave. Stkejo se nenavadna prijateljstva, ko se hladen stroj pred nami preobrazi v čutečo materinsko postavo.

Roz je divja robotka

Pomembno vlogo v filmu pa odigra narava s svojimi pisanimi prebivalci, ki so po eni strani osupljiv prikaz naravnih čudes in po drugi njene surovosti. Tako film ponudi nekaj prizorov nečesa, kar bi lahko poimenovali kot krog življenja na našem planetu. To le doda k celoti, ki preskoči meje animiranega filma in postane izkušnja, ki jo na vsake toliko prejme generacija.

Divja robotka je čarobna mojstrovina

Čutna zgodba, ki gledalcem vseh starosti predstavi tematike odraščanja, starševstva, vpliva na naravo, tehnoloških napredkov, ekologije, ljubezni in delikatnega ravnovesja življenja, je brez dvoma eden najboljših (animiranih) filmov vseh časov. Kot otok na katerega naplavi robotko, ki najde svoj dom, tudi gledalci najdemo enega tistih svetov, ki bi ga želeli obiskovati znova in znova. Studio DreamWorks ima z Divjo robotko v rokah izjemen naslov, ki spominja na tisto čarobnost njihovega poslanstva – da so lahko filmi potovanje.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Divja robotka
Prejšnji članekKatere knjige nobelovke Han Kang lahko beremo v slovenščini?
Naslednji članekV Sloveniji se bo odprla prva trgovina znamke Under Armour
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

ocena-filma-divja-robotkaDivja robotka bi lahko postal najboljši film leta, če se ne pripeti še kaj nepričakovanega. Po knjižni predlogi Petra Browna je Chris Sanders ustvaril čudovit animirani film, ki bo navdušil generacije.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.