Kdo je Sabrina Ionescu?

Sabrina Ionescu spada med vzhajajoče zvezde lige WNBA
Sabrina Ionescu spada med vzhajajoče zvezde lige WNBA Foto: on cnn

Sabrina Ionescu je profesionalna ameriška košarkarica, ki trenutno igra v ligi WNBA (ženska nacionalna košarkarska zveza) za ekipo New York Liberty. Stara je 26 let, visoka 1,80m in igra na položaju organizatorke igre ali krila. Velja za eno od najboljših univerzitetnih košarkaric v zgodovini ameriške košarke.

1Sabrina Ionescu, od oregonske univerze do WNBA

ljenkj3
Sabrina Ionescu Foto: on wnba

Zaslovela je med igranjem na univerzi v Oregonu. Ionescu je igrala univerzitetno košarko na Univerzi v Oregonu od 2016 do 2020. Je najvišje ocenjena srednješolska košarkarica, ki se je zavezala univerzi v Oregonu, zato je bila šoli velik ponos. Njeno kolidž kariero zaznamuje ogromno neverjetnih dosežkov. Oregon je popeljala do prvega nastopa na turnirju najboljše četverice (NCAA Final Four).

Zaseda prestižno prvo mesto na moški in ženski NCAA lestvici za trojne dvojčke. To je košarkarski statistični podatek, ki ga je zelo težko velikokrat doseči. Ravno tako je dosegla željo vsakega študenta košarkarja, in sicer presegla je mejo 2000 točk in 1000 podaj. Tudi ta statistični podatek je dosegla na moški in ženski lestvici NCAA le ona, z izjemo Courtney Vandersloot.

Po koncu štirih letih igranja na Univerzi v Oregonu, je bila izbrana kot prva igralka na naboru WNBA v ekipo New York Liberty. Perspektivna in ambiciozna je prvo sezono odigrala le dve tekmi in si nato hudo poškodovala gleženj, zato je sezono zaključila zgodaj.

Poškodba Sabrini ni prekrižala načrtov za dolgo, namreč takoj ob povratku na igrišče je ponovno dosegala izjemne statistične dosežke, kot tudi prvi trojni dvojček v zgodovini ekipe New York Liberty. Leta 2022 in 2023 je bila vpoklicana v All-Star ekipo WNBA. 14. julija 2023 je Sabrina na All-Star tekmovanju v metu za tri točke dosegla 37 točk, kar je največ v zgodovini WNBA, pri čemer je zadela 25 od svojih 27 metov. Stephen Curry drži rekord lige NBA z 31 točkami, vendar sta rekorda težko primerljiva, saj se nekateri parametri v tekmovanju med žensko in moško ligo razlikujejo – strelna razdalja in velikost žoge nista enaki.

V sezoni 2024 se ji je, že drugo leto zapored, z njenim moštvom uspelo prebiti v finale lige WNBA. Lansko sezono 2023 so izgubile proti ekipi Las Vegas Aces z rezultatom 3:1. Nasprotnicam so uspele povrniti boleč poraz, ki so jim ga te zadale v lanski sezoni in se preko njih sezono 2024 uvrstile v finale. Finale je še v poteku in se igra v ženski košarkarski ligi do treh dobljenih zmag ali največ pet odigranih medsebojnih tekem. 10. 10. 2024 so ravno odigrale prvo tekmo finala lige WNBA, v kateri je Sabrina dosegla 19 točk, vendar kljub temu izgubile. Naslednja tekma finala je na sporedu 13. 10. 2024.

2Reprezentančni dosežki

Z mlajšimi kategorijami reprezentance Združenih držav Amerike je osvojila dve zlati medalji. V članski reprezentanci je debitirala leta 2022 na svetovnem prvenstvu FIBA v košarki za ženske, kjer je osvojila zlato medaljo. Spremljali smo jo lahko tudi to leto na poletnih olimpijskih igrah, saj je bila izbrana v ZDA reprezentančno ekipo in tudi osvojila zlato medaljo.

3Sponzorska Nike pogodba

Sabrina Ionescu je podpisala pogodbo z znamko Nike leta 2020, po tem ko je bila izbrana kot prva igralka na naboru WNBA. Nike je eden največjih proizvajalcev športne opreme na svetu, zato je bilo sodelovanje s Sabrino pomemben korak za promocijo in prepoznavo ženske košarke po svetu. Njena znamka je kmalu postala mednarodna zaradi odlične kakovosti ter tudi zato, ker predstavlja Sabrina vzornico številnim mladim košarkaricam. Ionescu je pogosto vidna v Nikeovih oblačilih in obuvalih na igrišču in izven njega. Partnerstvo med Ionescu in Nike je bilo uspešno za obe strani. Ionescu je pridobila večjo prepoznavnost in Nike je lahko izkoristil njeno popularnost, da je prodal še več svojih izdelkov.

Best of Sabrina Ionescu: First Half of 2024 Season Highlights

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.