10 zaskrbljujočih dejstev hitre mode

waste pile large pollution heap fashion industry trash in nature landscape garbage stack of cloth industrial pollution awareness global pollution background
Foto: Annaspoka iz iStock

Vsi se verjetno zavedamo, da ima hitra moda in z njo povezani odpadki izredno škodljiv vpliv na okolje. Industrija hitre mode je odgovorna za skoraj 10% svetovnih emisij ogljika, in je zloglasno znana po količini virov, ki jih zavrže ter milijonih oblačil, ki vsak dan končajo na odlagališčih. V nadaljevanju navajamo 10 dejstev in zaskrbljujočih statističnih podatkov o tekstilnih odpadkih.

1Vsako leto proizvedemo 92 milijonov ton tekstilnih odpadkov

Od kar 100 milijard proizvedenih kosov oblačil vsako leto, jih 92 ton konča na odlagališčih. Če informacije pretvorimo v nam bolj razumljivo perspektivo, to pomeni, da vsako sekundo na odlagališčih konča za en smetarski tovornjak oblačil. Če se bo trend nadaljeval, je predvideno, da bo število odpadkov hite mode do konca desetletja naraslo na 134 milijonov ton letno.

2Globalne emisije tekstilne industrije se bodo do leta 2030 povečale za 50%

Če bo v prihodnjih letih prevladal običajni scenarij – kar pomeni, da ne bodo sprejeti nobeni ukrepi za zmanjševanje odpadkov hitre mode – se bodo globalne emisije industrije do konca desetletja verjetno podvojile.

3Povprečen potrošnik v EU vsako leto zavrže 11kg oblačil, v ZDA pa kar 37kg

Pile of carelessly scattered clothes.
Foto: Mukhina1 iz iStock

Ocenjujejo, da samo v Ameriki kar 11,3 milijona ton tekstilnih odpadkov (kar ustreza 85% vsega tekstila) letno konča na odlagališčih. To je enako približno 37kg na osebo na leto in okoli 2150 kosov na sekundo po vsej državi.

4Število “nošenj” posameznega kosa oblačila se je v 15 letih zmanjšalo za okoli 36%

“Kultura zavrženja” se z leti postopa poslabšuje. Trenutno je veliko kosov oblačil oblečenih le sedem do desetkrat, preden jih zavržemo. To predstavlja upad nošenja za več kot 35% v zadnjih 15 letih.

5Modna industrija je odgovorna za 20% svetovne odpadne vode

Measuring PH levels of Contaminated Water With Chemicals by an Expertise

Barvanje in končna obdelava – postopki, s katerimi se na tkanine nanašajo barve in druge kemikalije – sta odgovorna za 3% svetovnih emisij CO2 in več kot 20% svetovnega onesnaževanja vode. Poleg priprave preje in proizvodnje vlaken imata ta dva procesa največji vpliv na izčrpavanje virov zaradi energetsko intenzivnih procesov, ki temeljijo na energiji fosilnih goriv.

6Za proizvodnjo enega kilograma bombaža je potrebnih 20.000 litrov vode

Poleg tega, da je hitra moda velik vir onesnaževanja vode, prispeva tudi k vsakodnevni porabi ogromnih količin vode. Čeprav si je to težko predstavljati, samo pomisli, da je za izdelavo le ene majice potrebnih približno 2700 litrov vode, kar bi zadostovalo za kar 900 dni hidracije enega človeka. Poleg tega se pri enem pranju perila porabi od 50 do 60 litrov vode.

7Vsako leto izgubimo več kot 450 milijard eurov zaradi nerecikliranja oblačil

Najslabši vidik naše nepremišljene kulture zavrženja je, da se velika večina oblačil, ki jih letno zavržemo, ne reciklira. Na svetovni ravni se samo 12% materiala, uporabljenega za oblačila, reciklira. Velik del težave se nanaša na materiale, iz katerih so izdelana naša oblačila, in neustrezne tehnologije za njihovo recikliranje. Tkanine, ki jih pogrnemo čez svoja telesa, so kompleksne kombinacije vlaken in drugih dodatkov. Narejene so iz problematičnih mešanic naravne preje, umetnih filamentov, plastike in kovin.

8Skoraj 10% mikroplastike, ki se vsako leto razprši v oceanu, izvira iz tekstila

Microplastics at hand, microplastics, air pollution, aquatic microplastics, food microplastics.

Oblačila so ogromen vir mikroplastike. Vedno več oblačil je izdelanih iz najlona ali poliestra, ki sta trpežna in poceni. Vsak cikel pranja in sušenja, zlasti slednji, odvaja mikrofilamente, ki se premikajo skozi naše kanalizacijske sisteme in končajo v vodnih poteh. Ocenjuje se, da vsako leto ocean doseže pol milijona teh (mikro) onesnaževalcev. To je enakovredno plastičnemu onesnaževanju več kot 50 milijard plastenk.

9Samo v ZDA je leta 2020 na odlagališčih končalo 2,6 milijona ton vrnjenih oblačil.

Večina predmetov, ki jih potrošniki vrnejo trgovcem, konča na odlagališču. To je predvsem zato, ker podjetje stane več, da jih vrne v obtok, kot da se jih znebi. Družba za obratno logistiko prav tako ocenjuje, da je bilo leta 2020 s spletnimi vračili v ZDA ustvarjenih 16 milijonov ton emisij CO2 – kar je enako emisijam 3,5 milijona avtomobilov na cesti v enem letu.

10Blagovne znamke hitre mode danes proizvedejo dvakrat več oblačil kot leta 2000

Male clothes on hangers in apparel boutique
Foto: JackF iz iStock

To dramatično povečanje proizvodnje je povzročilo tudi povečanje tekstilnih odpadkov pred in po proizvodnji. Zaradi številnih izrezov na oblačilih se veliko materialov zavrže, saj jih ni mogoče več uporabiti. Ena izmed študij ocenjuje, da je 15% tkanine, ki se uporablja pri izdelavi oblačil, zavržene. Kar 60% od približno 150 milijonov oblačil, proizvedenih po vsem svetu leta 2012, je bilo zavrženih le nekaj let po proizvodnji.

Maša Kraljič

Junior novinar

NI KOMENTARJEV

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.