Preprečite raka s cepljenjem proti HPV v ZD Trbovlje

nas

HPV (humani papiloma virusi) so zelo pogosta virusna okužba, ki prizadene tako ženske kot moške po vsem svetu in se prenaša s tesnimi stiki s kožo ali sluznico okužene osebe.

ghfCepljenje proti HPV je eden najpomembnejših preventivnih ukrepov, saj ne ščiti samo žensk pred rakom materničnega vratu, temveč tudi moške, saj okužba povečuje tveganje za razvoj predrakavih in rakavih obolenj. HPV je povezan z nastankom več vrst rakov pri obeh spolih – med njimi so rak materničnega vratu, zadnjika, rak ustnega žrela, žrela, penisa, nožnice in vulve – zato je zavedanje o tveganjih za okužbo in preventiva ključnega pomena za zdravje posameznika.

Zdravila proti okužbi s HPV ni, zdravijo lahko le posledice okužbe.

Zaradi okužbe s HPV v Sloveniji zboli za rakov več kot 150 žensk in več kot 40 moških, približno 1.600 žensk pa se zdravi zaradi predrakavih sprememb na materničnem vratu. Ne bodite tudi vi med njimi – poskrbite za svoje zdravje!

aaa

 

Cepljenje proti HPV je brezplačno za fante in dekleta od 6. razreda osnovne šole do dopolnjenega 26. leta starosti. 

 

V Zdravstvenem domu Trbovlje (2. nadstropje, v ambulanti družinske medicine Monike Mlinar Agrež, dr. med.) bo cepljenje organizirano 16. in 17.10.2024 od 13. ure do 16. ure.

Potrebno je predhodno naročanje in sicer:

  • na telefonsko številko 03 56 24 119, vsak delovni dan od 12:00 do 13:00 ure ali
  • na elektronski naslov afdt@zd-trbovlje.si.

Na cepljenje prinesite tudi svojo kartico urejenega zdravstvenega zavarovanja in cepilno knjižico.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.