Mladi o JEK2: Kaj pravi študent o jedrski energiji?

Nuclear power station Dukovany, Vysocina region, Czech republic
Foto: phbcz iz iStock

V ponedeljek, 14. oktobra, ob 19. uri bo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani potekala okrogla miza na temo jedrske energije, ki bo osvetlila ključne izzive in priložnosti projekta JEK2, drugega bloka Jedrske elektrarne Krško. Na dogodku bodo sodelovali študenti različnih fakultet Univerze v Ljubljani in članica gibanja Mladi za podnebno pravičnost, ki bodo skupaj razpravljali o pomenu jedrske energije v prihodnosti Slovenije.

Ključne teme razprave

Med osrednjimi vprašanji bo energetska samooskrba, ki postaja vse pomembnejša v luči trenutnih geopolitičnih in okoljskih izzivov. Poleg tega bodo razpravljali tudi o varnostnih in okoljskih tveganjih, ki jih jedrska energija prinaša, ter o tem, kako varno in trajnostno izkoristiti potencial te vrste energije.

Jedrska energija ima pomembne ekonomske in družbene vplive, zlasti v smislu dolgoročnih energetskih rešitev za Slovenijo. Študentje bodo obravnavali tudi, kako lahko ta projekt vpliva na zaposlitvene možnosti, tehnološki razvoj in okoljsko trajnost, s čimer bodo prispevali k širšemu razumevanju tehničnih in družbenih vidikov izgradnje JEK2.

Mladi zahtevajo vključenost v razpravo

Mladi, ki bodo vodili razpravo, si prizadevajo, da bi bil njihov glas slišan, saj bodo prav oni tisti, ki bodo najdlje živeli s posledicami današnjih odločitev o energetskih virih. Okrogla miza jim bo omogočila priložnost, da predstavijo svoje stališče širši javnosti in političnim odločevalcem. Razprava bo tako pomemben prispevek k oblikovanju javnopravnega diskurza o strateško ključni temi za prihodnost Slovenije.

Program dogodka

Dogodek se bo začel ob 19. uri, uvodne besede pa bosta imela vodji organizacije, Nejc Tacer in Matija Špegel, ter minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije, prof. dr. Igor Papič.

Sledila bo okrogla miza, na kateri bodo sodelovali študentje različnih fakultet, kot so Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo, Ekonomska fakulteta, Pravna fakulteta, Fakulteta za strojništvo, Fakulteta za elektrotehniko, Fakulteta za družbene vede ter predstavnica gibanja Mladi za podnebno pravičnost. Razpravo bo vodila Maja Ratej, priznana slovenska novinarka.

Po koncu razprave bo sledila pogostitev v klubu Cankarjevega doma, kjer bo možna nadaljnja izmenjava mnenj med udeleženci in govorci. Dogodek bo tudi sneman in prenašan v živo na RTV MMC, kar omogoča širši javnosti, da sodeluje in spremlja razpravo.

Vabljeni vsi, ki vas zanima prihodnost slovenske energetike, da se pridružite razpravi in prispevate k bolj trajnostnemu in premišljenemu načrtovanju naše energetske prihodnosti.

Jan Nebec

Junior novinar

Prejšnji članekZakaj je surovo mleko nevarno in zakaj kljub temu vse bolj priljubljeno?
Naslednji članekPreprečite raka s cepljenjem proti HPV v ZD Trbovlje
Jan Nebec

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.