Odkritje mikrobov v 2 milijardi let stari kamnini

Green single cell chlorella algae microscopic conceptual 3D illustration
Foto: EzumeImages iz iStock

Prelomno odkritje raziskovalcev, ki so v 2 milijardi let starih kamninah našli žive mikroorganizme. Kamnine, iz katerih so pridobili te mikrobe, izvirajo iz kompleksa Bushveld v Južni Afriki, ene največjih in najbolj znanih magmatskih intruzij na svetu. Odkritje ne le odpira nova vrata v razumevanje zgodnje evolucije življenja na Zemlji, temveč ponuja upanje za prihodnje raziskave življenja na drugih planetih.

Odkritje mikrobov v starodavnih kamninah

Raziskovalna ekipa pod vodstvom dr. Yoheya Suzukija z Univerze v Tokiu je odkrila mikrobe, ki živijo v mineralno bogatih žilah znotraj 2 milijardi let starih kamnin iz kompleksa Bushveld v Južni Afriki. Odkritje je izjemno, saj je preseglo dosedanje najdbe, ki so pokazale najstarejše mikroorganizme v 100 milijonov let starih sedimentih pod oceanskim dnom.

Chemistry doctor in engineering virus with mciropiette medicine dropper. Woman research a new experiment in modern lab, analyzing pharmaceutical work with modern equipment.
Foto: Dragos Condrea iz iStock

Dr. Suzuki je poudaril, da so do sedaj raziskovalci dvomili, ali bi bile tako stare kamnine sploh primerne za naselitev živih organizmov, kar odkritje postavlja v povsem novo perspektivo. »Odkritje mikrobov v 2 milijardi let starih kamninah je zelo vznemirljivo,« je dejal. Preučevanje DNK in genomov teh mikroorganizmov bi lahko prineslo nova spoznanja o evoluciji zgodnjega življenja na Zemlji.

Kompleks Bushveld

Kompleks Bushveld, kjer so raziskovalci našli omenjene mikroorganizme, je ogromno območje, ki pokriva približno 66 tisoč kvadratnih kilometrov, kar je približno enako velikosti Irske. Kompleks doseže debelino do 9 kilometrov in velja za eno najbogatejših rudnih nahajališč na svetu. 70 % svetovnih zalog platine izvira prav iz tega območja.

Geološka stabilnost kompleksa Bushveld je ključna za ohranjanje mikrobov skozi milijarde let. Zaradi posebnega načina, kako je bil oblikovan, in minimalnih deformacij v svoji zgodovini, je kompleks zagotavljal stabilno okolje za preživetje starodavnega mikrobnega življenja.

Vzorec kamnine, v katerem so našli mikrobe, so pridobili s pomočjo Mednarodnega znanstvenega programa za kontinentalno vrtanje. Vzorci so bili pridobljeni z globine več kot 15 metrov. Raziskovalci so nato kamnino razrezali na tanke rezine in podrobno analizirali vsebino.

Da bi zagotovili, da mikrobi resnično izvirajo iz kamnine in niso posledica kontaminacije med vrtanjem ali analizo, so uporabili posebno razvito tehniko. Vključili so barvanje DNK mikrobnih celic in infrardečo spektroskopijo za analizo prisotnih proteinov. Tako so nedvoumno dokazali, da mikrobi prihajajo iz same kamnine in da niso bili kontaminirani.

Pomen za astrobiologijo in raziskovanje Marsa

Eden od ključnih vidikov te raziskave je njen vpliv na iskanje življenja na drugih planetih, zlasti na Marsu. Dr. Suzuki je izrazil navdušenje nad možnostmi, ki jih to odkritje ponuja za raziskave zunajzemeljskega življenja. Marsovske kamnine so po starosti podobne tistim, v katerih so odkrili mikrobe na Zemlji. Marsovske kamnine so stare približno 2 do 3 milijarde let, kar je primerljivo s kamninami iz kompleksa Bushveld.

Nasino vozilo Perseverance, ki trenutno raziskuje Mars, bo kmalu prineslo vzorce, ki so podobne po starosti kot tiste, uporabljene v tej študiji. »Odkritje mikrobnega življenja v kamninah, starih 2 milijardi let, me navdaja z velikim zanimanjem. Sprašujem se namreč, kaj vse bi lahko našli v vzorcih z Marsa,« je dejal Suzuki.

VIRSciNews
Prejšnji članekMariborski porodnišnici podarili več kot 13.000 antialergijskih ekoloških pleničk
Naslednji članekDenarna pomoč študentom v stiski v letu 2024

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.