Test zimskih pnevmatik: Katere so najboljše za prihajajočo zimo?

Zimske pnevmatike
Foto: Grassetto iz iStock

Nakup zimskih pnevmatik je eden najbolj pomembnih nakupov v svetu avtomobilizma. Tu ni potrebe po varčevanju, saj nam lahko dobre zimske gume privarčujejo marsikateri belič, pa tudi življenje. Katere zimske gume kupiti? Če se tudi ti sprašuješ, katere so najboljše, je tu tradicionalni AMZS test zimskih pnevmatik, ki ti bo pojasnil, katere so najboljša izbira.

Menjava iz letnih na zimske gume se bo zgodila 15. novembra in trajala do 15. marca. Seveda bo vse odvisno od razmer, a pravila verjetno že poznaš.

Test zimskih pnevmatik 205/55 R16 H in 215/55 R17 V

»Vseh 28 pnevmatik na našem letošnjem testu zimskih pnevmatik ima seveda odtisnjen simbol gore in snežinke, kar pa ne pomeni, da na slepo priporočamo njihov nakup; štiri pnevmatike na letošnjem testu so dobile najslabšo možno skupno oceno, kar pomeni, da odsvetujemo njihov nakup … « so zapisali pri AMZS.

Pnevmatike dimenzije 205/55 R16 so namenjene še vedno priljubljenim avtomobilom nižjega srednjega razreda, na kolesih pa jih ima tudi marsikateri križanec, pri testu jim je pomagal kar VW Golf.

Pnevmatike dimenzije 215/55 R17 so primerne za zelo priljubljene cestne terence in križance. Za test so kot testni avto uporabili VW T-roc.

Od navdušenja do hudega razočaranja

V prvi omenjeni dimenziji je bilo ocenjenih 12 pnevmatik, ki so bile razvrščene v tri skupine z eno izjemo: tri so dosegle skupno oceno dobro oziroma zelo priporočljivo, štiri zadovoljivo oziroma priporočljivo, štiri pa so dobile oceno pomanjkljivo oziroma priporočljivo z omejitvami. Zunaj teh skupin je ena pnevmatika, ki je dobila skupno oceno slabo oziroma ni priporočljivo.

Zaskrbljujoča pa je druga dimenzija zimskih pnevmatik (215/55 R17), kjer je bilo ocenjenih 16 zimskih pnevmatik. Tri so prejele oceno zelo priporočljivo, sedem jih je prejelo oceno priporočljivo, tri pnevmatike so prejele oceno priporočljivo z omejitvami, kar tri pa oceno ni priporočljivo.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekVodič po začimbah: kumina
Naslednji članekZakaj si raziskovalci ne upajo tvegati več?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.